21 Σεπτέμβριος 2020, 21:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2020, 21:41

Το σενάριο ενός νέου lockdown κλονίζει τα χρηματιστήρια

  • Το σενάριο ενός νέου lockdown κλονίζει τα χρηματιστήρια
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

«Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι φόβοι για ένα δεύτερο lockdown στη Γηραιά Ήπειρο κοκκίνησαν τα ταμπλό και βύθισαν τις ευρωπαϊκές μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο μηνών.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές των τραπεζών, μετά την αποκάλυψη ύποπτων συναλλαγών ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αγορές μετοχών και στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 3,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιουλίου. Βουτιά 4,4% για τον DAX της Φραγκφούρτης, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές, οι απώλειες του δείκτη ήταν πάνω από 5% μετά τη διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν συναλλαγές ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Οι μετοχές των HSBC και Standard Chartered –που εμπλέκονται στην υπόθεση– υποχώρησαν σε χαμηλό 22 ετών.

Σε ελεύθερη πτώση και οι μετοχές αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, κάτι που αντανακλά τις ανησυχίες για «καθήλωση» της ζήτησης. Η «δίνη» των διεθνών αγορών συμπαρέσυρε και το Χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε με πτώση 4,29%.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η εύθραυστη ανάκαμψη λόγω της επαναφοράς των αυστηρών περιορισμών έριξε βαριά σκιά και στη Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει έως και 900 μονάδες και τον S&P 500 να υποχωρεί σε ναδίρ δύο μηνών, προσεγγίζοντας το σημείο διόρθωσης.