21 Σεπτέμβριος 2020, 21:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2020, 21:44

Κυρώσεις της ΕΕ σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία που εμπλέκεται στη Λιβύη

  • Κυρώσεις της ΕΕ σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία που εμπλέκεται στη Λιβύη
    Το φορτηγό πλοίο «Cirkin» θεωρείται από την ΕΕ ότι έσπασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη (φωτ.: Avrasya Shipping)

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Avrasya Shipping, της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Çirkin», αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κίνηση που αναμένεται να εξαγριώσει την Άγκυρα. Το τουρκικό πλοίο κατηγορείται για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, τον Μάιο και τον Ιούνιο – είναι αυτό που ενεπλάκη σε ναυτικό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το περιστατικό αποτέλεσε τη σπίθα για τη σύγκρουση της Γαλλίας με την Τουρκία, με την τελευταία να επιμένει ότι το «Çirkin» μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τη γαλλική εκδοχή, τον περασμένο Ιούνιο φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ παρενοχλήθηκε από τρία πολεμικά της Τουρκίας όταν προσπάθησε να ελέγξει το φορτηγό πλοίο. Το ένα από τα τουρκικά πολεμικά φέρεται να έριξε τα φώτα του ραντάρ, ενώ το πλήρωμά του είχε αλεξίσφαιρα γιλέκα και ελαφρύ οπλισμό.

Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

Το ΝΑΤΟ διερεύνησε το συμβάν, αλλά τα ευρήματα της έρευνας δεν θα συζητηθούν δημοσίως, όπως δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters.