21 Σεπτέμβριος 2020, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2020, 19:31

Βέτο της Κύπρου στις κυρώσεις της ΕΕ για τη Λευκορωσία, με το βλέμμα στην Τουρκία

  • Βέτο της Κύπρου στις κυρώσεις της ΕΕ για τη Λευκορωσία, με το βλέμμα στην Τουρκία
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Χωρίς συμφωνία για την κατάρτιση ενός καταλόγου κυρώσεων κατά αξιωματούχων της Λευκορωσίας ολοκληρώθηκε το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ζήτημα να παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η Κύπρος επέμεινε στο βέτο, καθώς φέρεται να έχει συνδέσει τη συναίνεσή της με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για ένα πρόβλημα «υψηλής τάσης, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ και της κοινής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κατανοεί τη θέση της Κύπρου, αναγνωρίζοντας ότι το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που έγινε στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο είχε αποφασίσει να υπάρξουν συνέπειες εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση απέναντι στη Λευκωσία. «Και δεν έχει αλλάξει στάση», υπογράμμισε.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση εναντίον της Κύπρου. Επανέλαβε δε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο.

Πάντως, έντονη ήταν η αντίδραση της Φινλανδίας, με τον υπουργό Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «πολύ εκνευριστικό» το ότι δεν υπήρξε απόφαση κατά της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας» για αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μίλησε για «παράθυρο διπλωματίας» που έχει ανοίξει σε σχέση με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια διατύπωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων αν κριθεί στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Άγκυρα δεν εκμεταλλεύθηκε το παράθυρο αυτό για ουσιώδη αποκλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα.