21 Σεπτέμβριος 2020, 16:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2020, 16:36

Εγκλωβισμένοι στα ορεινά της Καρδίτσας μετά την κακοκαιρία – Χωριά χωρίς πρόσβαση

  • Καρδίτσα: Βρέθηκε σορός γυναίκας στις λάσπες, πιθανότατα της φαρμακοποιού
    Κατεστραμμένη γέφυρα στο δρόμο Μουζακίου-Κρυοπηγής, στην Καρδίτσα (φωτ.: Golden Movies / Πασχάλης Μάντης)

Δραματική είναι η κατάσταση των κατοίκων στην Οξυά του Δήμου Μουζακίου της Καρδίτσας, όπου περίπου 45 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός». Το χωριό είναι για τέταρτη ημέρα χωρίς ρεύμα και νερό και ο μοναδικός τρόπος προσέγγισής του είναι με ελικόπτερο καθώς έχουν καταστραφεί γέφυρες, ενώ ζημιές έχει υποστεί ένα μεγάλο κομμάτι του οδικού δικτύου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε ότι ο απεγκλωβισμός θα γίνει με ελικόπτερα. Όσοι δεν θελήσουν να μετακινηθούν θα εφοδιαστούν από αέρος με τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ολόκληρη η πλαγιά όπου βρίσκεται η Οξυά έχει υποχωρήσει, και σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λάμπρο Ευθυμίου ακόμα και το ελικόπτερο θα δυσκολευτεί να προσεγγίσει σπίτι στο οποίο ζούσε ζευγάρι ηλικιωμένων, το οποίο δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Λάμπρος Ευθυμίου τόνισε ότι στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Αργιθέας υπάρχουν έντεκα αποκλεισμένοι οικισμοί, και παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Αύριο μεταβαίνει στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκταση των ζημιών και για το σχέδιο αποκατάστασης. Με βάση τα στοιχεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα συνεργεία επιχειρούν σε 70 σημεία με 265 μηχανήματα με στόχο κυρίως την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αποκλεισμένες περιοχές, ενώ με τη βοήθεια του στρατού θα στηθούν δύο γέφυρες στο Μουζάκι.