21 Σεπτέμβριος 2020, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2020, 13:24

Πέθανε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας αληθινός υπηρέτης της ποντιακής λαογραφίας

  • Πέθανε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας αληθινός υπηρέτης της ποντιακής λαογραφίας
    Ο Σάββας Παπαδόπουλος (φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο λαογράφος, συγγραφέας, ερευνητής και εκπαιδευτικός Σάββας Παπαδόπουλος, από τον Μαυρόβατο Δράμας. Είχε ασχοληθεί συστηματικά με την ποντιακή λαογραφία, τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, την καταγραφή ποντιακών παραδοσιακών τραγουδιών, θεατρικών έργων αλλά και συνεντεύξεων ανθρώπων που γεννήθηκαν στον Πόντο.

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς» τον είχε βραβεύσει για το έργο του το 2018.

Ο Σάββας Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1928 στο Μαυρόβατο Δράμας από γονείς καταγόμενους από το Καρακούρτ Καρς. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρουπόλεως. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962-1964) και πήρε πτυχίο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1978. Υπηρέτησε από το 1951 σε δημοτικά σχολεία του νομού Δράμας και από το 1972 της Θεσσαλονίκης. Το 1985 συνταξιοδοτήθηκε. 

Διετέλεσε πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Δράμας (21 Ιανουαρίου - Νοέμβριο 1967). Ταξίδεψε δύο φορές στον Πόντο (1982 και 1989) και στην Τσάλκα της Γεωργίας (1989) για εθνογραφική και λαογραφική έρευνα. Από νωρίς επίσης επιδόθηκε στην έρευνα ψυχοπαιδαγωγικών ζητημάτων. Καρπός αυτών των ερευνών υπήρξε το πλήθος εισηγήσεων και ομιλιών του σε επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια, στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, καθώς και δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά.


Από τη βράβευσή του το 2018 (φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)

Μερικά από τα συγγραφικά του έργα είναι τα εξής: Λαϊκή λατρεία του ποντιακού ελληνισμού, Ποντιακά λαογραφικά σύμμεικτα, Η ζωή μου στο Καρακούρτ του Καρς, Η Καλλίφυτος Δράμας, Ποντιακές λαϊκές διηγήσεις, Ο Μυλοπόταμος Δράμας, Ο Μαυρόβατος Δράμας.

«Αποχαιρετάμε σήμερα έναν δικό μας άνθρωπο τον Σάββα Παπαδόπουλο, εκπαιδευτικό και συγγραφέα. Υπήρξε επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας, τον οποίο στήριξε πολύ με την παρουσία του και την προσφορά του.

»Αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του στη συγγραφή της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού αλλά και της ιστορίας του αγαπημένου του χωριού του Μαυροβάτου. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας φίλε. Θα σε έχουμε πάντα μέσα στην καρδιά μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροβάτου «Το Καρς».

  • Με πληροφορίες από το bibliohora.gr