21 Σεπτέμβριος 2020, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2020, 08:13

Νέα μέτρα στην Αττική – Σε ισχύ από σήμερα έως τις 4 Οκτωβρίου

 • Νέα μέτρα στην Αττική – Σε ισχύ από σήμερα έως τις 4 Οκτωβρίου
  Πολίτης περπατά στην Ομόνοια φορώντας την προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Εδώ και αρκετό καιρό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Ειδικότερα, η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων να ανακοινώνονται καθημερινά, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς, που προχώρησαν στη λήψη νέων μέτρων.

Έτσι λοιπόν, θυμίζουμε ότι από σήμερα, Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, και έως τις 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Αττική:

 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
 • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:

 • Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
 • Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
 • Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Αναφορικά με την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

 • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
 • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα: στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
 • Θέσπιση ευελιξίας  κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Τα νέα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία του Δημοσίου
Επιπλέον, νέα μέτρα και ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ στο δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής, με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, έχουν αναγγελθεί εντατικοί έλεγχοι αλλά και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Παράλληλα, θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.