20 Σεπτέμβριος 2020, 20:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2020, 20:05

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Διαχρονικό Μουσείο Σύμης

  • Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Διαχρονικό Μουσείο Σύμης
    Εικόνα από το ανακαινισμένο Διαχρονικό Μουσείο Σύμης

Ο πλούτος και η ποικιλία της συμιακής πολιτιστικής κληρονομιάς φιλοξενείται στον αναβαθμισμένο και πλήρως αποκατεστημένο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Σύμης, την επανέκθεση του οποίου, εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής (18/9), η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, του βουλευτή Δωδεκανήσου και κοσμήτορα της Βουλής Βασίλη Υψηλάντη, του μητροπολίτη Σύμης Χρυσόστομου, του δημάρχου Λευτέρη Παπακαλοδούκα, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνιας Μιχαηλίδου, καθώς και πολλών υπηρεσιακών και τοπικών παραγόντων.

Όπως δήλωσε η Λ. Μενδώνη, «η Σύμη έχει ένα βαρύ πολιτιστικό απόθεμα που ξεκινά από την Προϊστορία, για να φτάσει μέχρι στις μέρες μας». Σημείωσε ότι το μουσείο δεν χτίστηκε από την ελληνική πολιτεία, αλλά προσφέρθηκε από τους Συμιακούς. «Η γενναιοδωρία τους δημιουργεί ένα πρόσθετο χρέος στην Πολιτεία, να τιμήσει και να τιμά διαχρονικά τους δωρητές, οι οποίοι ανεξάρτητα από το αν είχαν πολλά ή λίγα στο βαλάντιό τους, έδωσαν την περιουσία τους, τον χώρο που τους ανήκε, τα σπίτια τους για να φιλοξενηθεί και να βρει στέγη η ιστορία του νησιού τους στη μακρά ιστορική της διάρκεια», συμπλήρωσε η υπουργός.

Σύμπλεγμα οκτώ κτηρίων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύμης, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Χωριό της πόλης της Σύμης, είναι ένα σύμπλεγμα οκτώ κτηρίων με τις αυλές και τους κήπους τους. Στα αρχοντικά Φαρμακίδη και Χατζηαγαπητού προστέθηκαν γειτονικές αποκατεστημένες παραδοσιακές οικίες, συνολικής έκτασης 1.385 τ.μ. σε τέσσερα υψομετρικά επίπεδα.

Η επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου οργανώθηκε με κεντρικό άξονα τον κοινωνικό, οικονομικό και πνευματικό βίο κατά την περίοδο της ακμής στην ιστορία της Σύμης, παρουσιάζοντας με πλήρη τρόπο τη διαχρονική ιστορία και τη μνημειακή τοπογραφία του νησιού. Η διαδρομή της έκθεσης αποτυπώνει την οικιστική εξέλιξη της πόλης, τη ναυπηγική, τη σπογγαλιεία, το εμπόριο, την κοινωνική ζωή, τη λατρεία και την τέχνη που αναπτύχθηκε στη Σύμη, καθώς και τυπικούς χώρους της συμιακής κατοικίας, μαζί με τοπικές ενδυμασίες.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες από ΥΠΠΟΑ.