20 Σεπτέμβριος 2020, 16:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2020, 16:58

Διπλωματικός μαραθώνιος για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο

  • Διπλωματικός μαραθώνιος για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Στίγμα προθέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να δώσει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσει αύριο. Η Τουρκία και συνολικά οι σχέσεις της με την ΕΕ θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και η Κίνα, ο Λίβανος και η Ρωσία. Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και τη Λιβύη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εάν η Άγκυρα ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες, γι’ αυτό κάλεσε σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης, σημειώνοντας ότι ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις.

Έτσι, μετά από ένα ιδιαιτέρως θερμό διάστημα, κορυφώνεται το πολυμερές πολιτικό και διπλωματικό σκάκι με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εκπέμπουν τα δικά τους μηνύματα. Η διγλωσσία της Άγκυρας κρατά σε επιφυλακή την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Με τον κατάλογο των κυρώσεων να έχει ήδη καταρτιστεί, Γαλλία και Γερμανία έχουν ήδη κλιμακώσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, ενώ το δικό τους μήνυμα στέλνουν και οι ΗΠΑ με την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε ήδη ταξίδι-εξπρές στη Λευκωσία.

Με ένα τουίτ στα τουρκικά ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους δείχνοντας το δρόμο του διαλόγου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «η Τουρκία φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα» που εστάλη από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τις Βρυξέλλες.

Σταθερά στο προσκήνιο και η Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικό σε αυτή την κατεύθυνση είναι άλλωστε ότι κορυφαίες διπλωματικές διαβουλεύσεις το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει υπό γερμανική διαμεσολάβηση, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.