20 Σεπτέμβριος 2020, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2020, 15:34

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Υπήρξαν ανταλλάγματα στον Ερντογάν;

  • Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Υπήρξαν ανταλλάγματα στον Ερντογάν;
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Στα ελληνοτουρκικά, την οικονομία, το νέο lockdown και τις δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Helexpo Forum.

Σχετικά με τα 11 μέτρα που πρότεινε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υποστήριξε ότι είναι απόλυτα κοστολογημένα και δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος μπορεί να τα εφαρμόσει.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί η κυβέρνησή του δεν προχώρησε στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, όπως είναι για παράδειγμα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σημείωσε πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση ήταν διαφορετική. «Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία. Είχαμε υποχρέωση για πλεόνασμα 4,3% και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές», δήλωσε.

Ακόμα, υπενθύμισε ότι πρόλαβαν να αλλάξουν πολλά, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την ενέργεια και τα τρόφιμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το ότι δεν προχωρά σε ένα πλούσιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, σημείωσε ότι σήμερα η Ελλάδα δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα [σ.σ. τα 11 μέτρα] μέχρι και το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε.

Τα ελληνοτουρκικά
Αρκετές από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσαν την κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφού υπενθύμισε ότι έχει συναντήσει πολλές φορές τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «και μάλιστα, όχι σε εύκολες στιγμές», τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν σταμάτησε ποτέ να έχει κανάλια επικοινωνίας.

«Ως πρωθυπουργός είχα πάει τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες προκειμένου η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προσφυγική κρίση και στο διάλογο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το 2016 ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες που στη συνέχεια σταμάτησαν με ευθύνη της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η διαφορά με την Τουρκία είναι μία και αφορά την υφαλοκρηπίδα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι ακολουθεί την τακτική «βλέποντας και κάνοντας», ενώ για την Ευρώπη είπε ότι πρέπει να καταλάβει ότι οι απειλές κατά της Ελλάδας είναι απειλές κατά της ίδιας.

Επίσης, ζήτησε επίσημη ενημέρωση για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

«Ξαφνικά, μετά από έναν μήνα το Oruç Reis που δεν άφησε σπιθαμή προς σπιθαμή νοτίως του Καστελόριζου σταμάτησε. Υπήρξαν ανταλλάγματα γι’ αυτό ή ήταν απόφαση του Ερντογάν; Μακάρι το δεύτερο. Υπήρξε μετά το Βερολίνο συμφωνία ή δεν υπήρξε; Θα μας πουν τελικά;», διερωτήθηκε.

Αφού ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε η ατζέντα των διερευνητικών να είναι η ίδια «με αυτή που αφήσαμε το 2016», άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό. Θεωρεί, όπως είπε, ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών επαφών και ότι θέμα θα λυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε «πού διαφωνούμε με την Τουρκία για να καταλήξουμε στη Χάγη».

Η πανδημία
Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, είπε ότι θα ακολουθηθούν όσα προτείνει η επιστημονική κοινότητα. Για το ΕΣΥ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν το ενίσχυσε «με αποτέλεσμα να βρεθούμε στο ίδιο σημείο», ενώ για το άνοιγμα του τουρισμού τόνισε ότι έγινε χωρίς να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν εκμεταλλεύτηκε τους έξι μήνες που του έδωσε η κοινωνία για να ενισχύσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ΜΕΘ τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό είναι εγκληματική ενέργεια», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι αρχικά έδειξαν συσπείρωση του κόσμου γύρω από την κυβέρνηση για την προστασία της πανδημίας, αλλά τώρα τα νούμερα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. «Αν με ρωτάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης και μια ήττα στις ευρωεκλογές κατέγραψε 32%. Στόχος να γίνει 42% για να κερδίσουμε τις εκλογές», ανέφερε.