20 Σεπτέμβριος 2020, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2020, 13:39

Και τρίτος νεκρός λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» – Αγνοείται 43χρονη στη Καρδίτσα

  • Και τρίτος νεκρός λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» – Αγνοείται 43χρονη στη Καρδίτσα
    Πλημμύρες στην Καρδίτσα μετά το πέρασμα του «Ιανού» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τρεις νεκρούς, μία αγνοούμενη, καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και αμέτρητα προβλήματα αφήνει πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» που χτύπησε με σφοδρότητα τη Θεσσαλία.

Το πρωί της Κυριακής οι πυροσβέστες μπόρεσαν να προσεγγίσουν το χωριό Καστανιά Καρδίτσας όπου υπήρχε η πληροφορία για έναν αγνοούμενο έπειτα από την κατάρρευση της στέγης του σπιτιού του. Τελικά ο 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός.

Χθες, οι διασώστες εντόπισαν νεκρή μία ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι της στον Βασιλή των Φαρσάλων, ενώ αργότερα βρέθηκε νεκρός και ένας 63χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στην Καρδίτσα.

Το σπίτι της 86χρονης είναι περίπου 70 μέτρα από το ανάχωμα του ποταμού Ενιπέα. Η κόρη της δεν μπόρεσε να επιστρέψει έγκαιρα, και όταν η άτυχη γυναίκα άκουσε το ανάχωμα να σπάει άνοιξε την πόρτα της. Μεγάλος όγκος νερού την πέταξε κάτω, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να πνιγεί.

Η σορός του βοσκού από την Αλβανία βρέθηκε στις άκρες χειμάρρου κοντά στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας. Ο γιος του τον είχε αποτρέψει να φύγει από το σπίτι, ωστόσο εκείνος πήγε να ελέγξει κρυφά τα ζώα στο ποιμνιοστάσιο.

Έρευνες για την 43χρονη
Επισήμως αγνοούμενη είναι από την Παρασκευή η 43χρονη φαρμακοποιός που παρασύρθηκε από τα νερά του Πάμισου στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το αυτοκίνητό της έχει εντοπιστεί, όχι όμως και η ίδια.

Η γυναίκα αγνόησε τις υποδείξεις των δύο αστυνομικών που έκαναν εκτροπή της κυκλοφορίας, πέρασε πάνω από τους και ύστερα από 100 μέτρα πορείας χάθηκε από τα μάτια τους. Ενδεχομένως στο αυτοκίνητο να υπήρχε και συνοδηγός.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, βοσκοί που βρίσκονται σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μακρυχώρι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε άλλο σημείο. Σήμερα θα γίνει προσπάθεια από τις αρμόδιες Αρχές να τους προμηθεύσουν με είδη πρώτης ανάγκης.

Ανυπολόγιστες καταστροφές
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι 5.000 σπίτια μέσα στην πόλη της Καρδίτσας έχουν πλημμυρίσει, ενώ σοβαρές ζημιές υπάρχουν και σε 15 χωριά.

Στο Δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ στο Δήμο Παλαμά η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού». Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ζητούν να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.