20 Σεπτέμβριος 2020, 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2020, 11:44

Μέτρα από αύριο στην Αττική για τον κορονοϊό – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

  • Μέτρα από αύριο στην Αττική για τον κορονοϊό – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Αντίστροφα μετρά από αύριο ο χρόνος στην Αττική, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τον περιορισμό του κορονοϊού. Στο τραπέζι παραμένει το lockdown και όλα τα εξαρτηθούν από το πόσο θα αποδώσουν οι νέοι περιορισμοί.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι στο «πορτοκαλί». Χθες εντοπίστηκαν 99 νέα κρούσματα (από τα 240 συνολικά), εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Έτσι από αύριο μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:

  • Το ανώτατο όριο των ατόμων σε συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους είναι 9, με εξαίρεση τα όσα ήδη ισχύουν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς χώρους.
  • Το ανώτατο όριο σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες πέφτει στα 20 άτομα.

Για τους ηλικιωμένους υπάρχει ισχυρή σύσταση να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ενώ για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες, έχουν προβλεφθεί ξενοδοχεία καραντίνας.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους
Στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα το 40% του δυναμικού υποχρεωτικά θα εργαστεί μέσω τηλεργασίας, εφόσον κάνει δουλειά γραφείου ή δουλειά που μπορεί να εκτελεστεί από απόσταση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε τρία κύματα (στις 7:00, στις 8:00 ή στις 9:00), ενώ γίνεται ευέλικτο και το ωράριο των ιδιωτικών υπαλλήλων που θα μπορούν να προσέρχονται και να φεύγουν μέχρι και ένα δίωρο μετά.

Μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο των έκτακτων περιοριστικών μέτρων δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός για όσους εργαστούν με τηλεργασία. Υπογράμμισε δε ότι θα προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ εάν η ιδιωτική επιχείρηση δεν υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το ειδικό έντυπο.