20 Σεπτέμβριος 2020, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2020, 09:04

Ιταλία: Δημοψήφισμα για τον αριθμό των βουλευτών και των γερουσιαστών

  • Ιταλία: Δημοψήφισμα για τον αριθμό των βουλευτών και των γερουσιαστών
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Daniel dal Zennaro)

Στις κάλπες, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω του κορονοϊού, προσέρχονται σήμερα και αύριο οι Ιταλοί προκειμένου να εκλέξουν συνολικά 1.000 δημοτικούς συμβούλους αλλά και να αποφασίσουν για τη μείωση ή όχι του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7:00 (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα λειτουργούν ως τις 23:00.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για τις τοπικές εκλογές σε 957 πόλεις και κωμοπόλεις είναι 18 εκατ., ενώ για δημοψήφισμα ξεπερνούν τα 46 εκατ.

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα την πορεία της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, όμως από τη μία μπορεί να αποδυναμώσουν καθοριστικά τον επικεφαλής των Δημοκρατικών Νικόλα Τζινγκαρέτι, και από την άλλη θα καταδείξουν κατά πόσο συνεχίζεται η εντυπωσιακή φθίνουσα πορεία των «πεντάστερων».

Στο δε δημοψήφισμα οι Ιταλοί καλούνται να επικυρώσουν ή να απορρίψουν την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν πριν από έναν χρόνο τα πολιτικά κόμματα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών. Συνολικά στο μέλλον δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 600· τώρα είναι 945. Σύμφωνα με αναλυτές θεωρείται πιθανή η επικράτηση του «ναι», που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξανασχεδιαστούν οι εκλογικές περιφέρειες και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Παρά την ομοφωνία στο Κοινοβούλιο έναν χρόνο πριν, τα κόμματα στο μεταξύ άλλαξαν γνώμη. Η Αριστερά και η πολιτική δύναμη του Ματέο Ρέντσι πλέον τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του «όχι». Στη Λέγκα, τη Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα που επισήμως στηρίζουν το «ναι» μέρος της ηγετικής ομάδας διαφοροποιήθηκε και δήλωσε ανοικτά ότι απορρίπτει την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Οι μόνες δυνάμεις που στη φάση αυτή δηλώνουν χωρίς ενδοιασμούς ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές πρέπει να μειωθούν είναι τα Πέντε Αστέρια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας.