20 Σεπτέμβριος 2020, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2020, 10:15

Βιβλικές καταστροφές από την κακοκαιρία «Ιανός» – Δύο νεκροί, έρευνες για τους αγνοούμενους

  • Βιβλικές καταστροφές από την κακοκαιρία «Ιανός» – Δύο νεκροί, έρευνες για τους αγνοούμενους
    Πλημμύρες στην Καρδίτσα μετά το πέρασμα του «Ιανού» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νεκρούς, αγνοούμενους, καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και αμέτρητα προβλήματα αφήνει πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο οποίος σύμφωνα με την ΕΜΥ σήμερα θα συνεχίσει να εκδηλώνεται με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη.

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σήμερα θα μεταβεί σε Ιθάκη και Ζάκυνθο. «Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια», δήλωσε μετά από σύσκεψη με φορείς του νησιού.

Η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 942 απεγκλωβισμούς και διασώσεις, ενώ έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία. Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Επισήμως αγνοούμενη είναι από την Παρασκευή η 43χρονη οδηγός ενός ΙΧ που παρασύρθηκε από τα νερά του Πάμισου στο Μουζάκι Καρδίτσας. Η γυναίκα φέρεται να αγνόησε τις σημάνσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής· το αυτοκίνητό της έχει εντοπιστεί, όχι όμως και η ίδια.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αγνοούμενος είναι και ένας ηλικιωμένος άνδρας στην Καστανιά Καρδίτσας, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του όταν κατέρρευσε η σκεπή. Επίσης, φέρεται να αγνοείται ένας βοσκός στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Χθες, οι διασώστες εντόπισαν νεκρή μία ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι της στον Βασιλή των Φαρσάλων, ενώ αργότερα βρέθηκε νεκρός και ένας 63χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στην Καρδίτσα.

Μετά την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο που υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές, ο νομός Καρδίτσας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον «Ιανό». Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι 5.000 σπίτια μέσα στην πόλη της Καρδίτσας έχουν πλημμυρίσει, ενώ σοβαρές ζημιές υπάρχουν και σε 15 χωριά.

Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν δεχθεί 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.