19 Σεπτέμβριος 2020, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2020, 20:29

Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα από τον «Ιανό» – Τι συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου

  • Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα από τον «Ιανό» – Τι συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου
    Πολίτης περπατά σε πλημμυρισμένο δρόμο στην Καρδίτσα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Παπαγεωργίου)

«Επιλέξαμε να έρθουμε με το ελικόπτερο προκειμένου να έχουμε και εικόνα από πάνω. Και η εικόνα ήταν πραγματικά ξεκάθαρη, φαινόταν τι θα συναντήσουμε. Ένιωσα ότι ξανάγινε η Θεσσαλία θάλασσα». Αυτά δήλωσε σήμερα από το δημαρχείο Καρδίτσας ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος μετείχε αργά το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Ο ίδιος, νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει «βιβλική» την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.

«Γενικά η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουν όλα τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προκειμένου να ανακουφιστούν και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ο νομός είναι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πέσουν πάνω όλες οι δυνάμεις», σημείωσε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικά, αναλύοντας ειδικές περιπτώσεις των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται, ενώ έκανε λόγο για μια σειρά συντονισμένων δράσεων.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τόνισε πως πρόκειται για ένα καιρικό φαινόμενο που είχε μοναδική ένταση και σφοδρότητα, το οποίο δυστυχώς συνέβη σε μία χρονική στιγμή, προτού προλάβουν οι αγρότες να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά.

Ακόμη, πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν συνεργεία του ΕΛΓΑ και στη δυτική Θεσσαλία και στη Λάρισα και στο Βόλο. Εκείνο το οποίο θέλω να ζητήσω εγώ από τους δημάρχους είναι να προχωρήσουν άμεσα στην αναγγελία ζημιάς, ώστε να μπορέσουν αμέσως μετά οι αγρότες να προχωρήσουν στη δήλωση ζημιάς. Έτσι ώστε για να μην προλάβουν να πέσουν τα νερά για να πάνε τα συνεργεία και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, εκεί που πραγματικά έχουν γίνει ζημιές και να κάνουν σωστές και δίκαιες εκτιμήσεις.

»Και βέβαια να γίνουν γρήγορα και να αποτυπωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν να πουλήσουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για να μπορέσουν να εισπράξουν και να πληρώσουν τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς». Επίσης, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, θα δει τι μπορεί να κάνει ώστε να μπορέσει να αποζημιώσει έγκαιρα τους πληγέντες από τον «Ιανό».

Ο Γιώργος Καραγιάννης, γενικός γραμματέας Υποδομών, ζήτησε να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές ώστε να γίνουν και γρήγορα οι έλεγχοι.

«Διασώθηκαν 727 άτομα»
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει άμεσα αποτίμηση των ζημιών και πρόσθεσε πως όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι έξω προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Έγιναν πάνω από 600 αντλήσεις σε όλη τη Θεσσαλία, όταν ήταν στο μάτι του κυκλώνα η μισή Θεσσαλία, ενώ διασώθηκαν 727 άτομα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στην έλευση του κλιμακίου στην ΠΕ Καρδίτσας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για άμεσα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, που βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να καταγραφεί όλο το εύρος των καταστροφών που έχουν γίνει, αλλά και ταυτόχρονα να δηλώσει με το δικό της τρόπο, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Επίσης υποστήριξε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι το πακέτο των οικονομικών μέτρων θα είναι αντίστοιχο με αυτό της Εύβοιας.


(Πηγή: Youtube / Vassilis Kostoulas)

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, αναφέρθηκαν στις τεράστιες καταστροφές που σημειώθηκαν σχεδόν στο σύνολο του νομού, κάνοντας λόγο για γρήγορες διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση. Να υπάρξει, όπως τόνισαν, επιστροφή στην κανονικότητα.

Τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ την δύσκολη κατάσταση περιέγραψαν και οι δύο βουλευτές Καρδίτσας της ΝΔ Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι εδώ έτοιμη να συνδράμει στην κατεύθυνση της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Μήνυμα δημάρχου Μουζακίου
Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης επισημαίνει τα εξής: «Όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, παρακαλούμε πολύ να απευθυνθούν στον κατά τόπο αρμόδιο πρόεδρο. Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στη Μαθητική Εστία Μουζακίου και στο "Mouzaki Palace".

»Κατόπιν επικοινωνίας του δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη με τον Χρήστο Μιχαλάκη, αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, και τον Δημήτρη Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε πως αν παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη θα διαθέσουν κλίνες στα ξενοδοχεία των Τρικάλων. Επιπλέον οι υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Μουζακίου μεταφέρθηκαν στη Μαθητική Εστία Μουζακίου».

Λέκκας: Πλημμύρισαν 5.000 σπίτια στην περιοχή της Καρδίτσας
Τεράστιες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στον νομό Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε από την ισχυρή καταιγίδα. Όπως δήλωσε ο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας 5.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ υπάρχουν και ορισμένα παλαιά που έχουν υποστεί ζημιές στον φέροντα οργανισμό η έχουν καταρρεύσει. Επίσης όπως ανέφερε ο καθηγητής, που βρίσκεται στην Καρδίτσα, είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.