19 Σεπτέμβριος 2020, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2020, 17:37

Ο «Ιανός» σε τροχιά προς την Κρήτη

  • Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στα δυτικά 2
    Πλημμυρισμένος δρόμος στην Καρδίτσα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Παπαγεωργίου)

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ο «Ιανός», το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο νότιο Ιόνιο, αναμένεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να κινηθεί αρχικά νότια και στη συνέχεια νοτιοανατολικά με τα φαινόμενά του σταδιακά να περιορίζονται στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Από το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή (20/09) ο «Ιανός» θα επηρεάσει την Κρήτη.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του «Ιανού» έως και τη νύχτα της Κυριακής (20/09), υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

Ωστόσο, το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που συνδέθηκε με τον «Ιανό», έως τώρα, έχει αφήσει πίσω του δύο νεκρούς στις περιοχές Βασιλί Φαρσάλων και Μαγουλίτσα Καρδίτσας. Επίσης, υπάρχουν αναφορές και για αγνοούμενους στην περιοχή της Καρδίτσας, μία γυναίκα που επιχείρησε να περάσει ρέμα με το αυτοκίνητό της και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Η πρωτεύουσα του νομού όσο και πολλά χωριά στον θεσσαλικό κάμπο έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα. Ακόμη, πολλά είναι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις περιοχές της Καρδίτσας που επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό».

Άμεση ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής στην Καρδίτσα
Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση –η οποία είναι δωρεάν– των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Ο «Ιανός», μετά το πέρασμά του από το Ιόνιο και τη νοτιοδυτική Ελλάδα, χτύπησε και άλλες περιοχές της χώρας, όπως τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Κορινθία και την Εύβοια, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε σπίτια, υποδομές, επαγγελματικούς χώρους, καλλιέργειες κτλ.


Εικόνα από το πέρασμα του «Ιανού» από τα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορίνθου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Ζάκυνθος: Πάνω από 450 βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στη Ζάκυνθο, με το δρόμο να είναι ακόμα πολύ μακρύς για να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε ο «Ιανός». Υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πάνω από 450 βλάβες στο δίκτυο ενώ περίπου 60 κολόνες χρειάζονται άμεση αντικατάσταση. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να επαναφέρουν το ρεύμα στο νησί.

  • Πηγές: meteo.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ.