19 Σεπτέμβριος 2020, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2020, 14:15

ΟΑΕΔ: Νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας για τους ανέργους

  • ΟΑΕΔ: Νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας για τους ανέργους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Μία νέα υπηρεσία του ΟΑΕΔ δίνει τη δυνατότητα στους επιδοτούμενους ανέργους να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας, προκειμένου να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες επαφές υπαλλήλων με τους εξυπηρετούμενους πολίτες.

Η υπηρεσία θα αρχίσει να λειτουργεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 09:00.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όλοι οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα υποβάλουν τη δήλωση της παρουσίας τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από τη νέα υπηρεσία από τη Δευτέρα και για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, εξαιτίας της πανδημίας, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr.

Αρκούν οι κωδικοί TAXISnet για να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/delose-parousias-epidoma-anergias. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Δήλωση παρουσίας (επίδομα ανεργίας).

Οι άνεργοι που λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, υποχρεούνται να δηλώνουν την παρουσία τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση ότι το διάστημα που προηγήθηκε πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιδότησης. Με απόφαση της διοίκησης του ΟΕΑΔ, από τις 11 Μαρτίου 2020, οι άνεργοι υποχρεωτικά δήλωναν την παρουσία τους μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) προς το αντίστοιχο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Με την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας, η δήλωση της παρουσίας και η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας την ομαλή καταβολή των επιδομάτων, χωρίς άλλη ενέργεια.