18 Σεπτέμβριος 2020, 21:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2020, 21:22

Ο «Ιανός» χτύπησε την Πάτρα: Βγήκε η θάλασσα στη στεριά στο Ρίο

  • Βορίδης: Στο 100% οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τον «Ιανό»
    (Φωτ.: thebest.gr)
  • Ο «Ιανός» χτύπησε την Πάτρα: Βγήκε η θάλασσα στη στεριά στο Ρίο
    (Φωτ.: thebest.gr)
  • Έκτακτη ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων 2
    (Φωτ.: thebest.gr)

Κοντά στις ακτές της δυτικής Ελλάδας στροβιλίζεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ο οποίος κινείται αργά νότια, στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας όπου καταγράφονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους.

Στην παραλία του Ρίου στην Πάτρα η θάλασσα βγήκε στη στεριά, καθώς το νερό στον παραλιακό δρόμο έφτασε και τα 50 εκατοστά, «φράζοντας» τις εισόδους των καταστημάτων.

Οι ζημιές σε όλο το παραλιακό μέτωπο είναι εκτεταμένες, μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά σε υποδομές, επιχειρήσεις και σπίτια.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης, το φαινόμενο ονομάζεται παράκτια πλημμύρα, δηλαδή τα νερά της θάλασσας “αναρριχώνται” στη στεριά. Οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και στον υψηλό κυματισμό.

Η πορθμιακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου παραμένει κλειστή, ενώ από την εταιρεία διαχείρισης της Γέφυρας έγινε γνωστό ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών μέχρι τις 9 το πρωί του Σαββάτου.