18 Σεπτέμβριος 2020, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2020, 20:40

Ερντογάν: «Ναι» στο διάλογο, αρκεί η Ελλάδα να μην επιμένει στα τετελεσμένα για το Καστελόριζο

  • Ερντογάν: «Ναι» στο διάλογο, αρκεί η Ελλάδα να μην επιμένει στα τετελεσμένα για το Καστελόριζο
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Jazon Szenes)

Θέλει τον διάλογο αλλά όχι βάσει του διεθνούς δικαίου ενώ βάζει και όρους ανακατεμένους με απειλές για να πείσει για την ορθότητα των θέσεών του. Ο λόγος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αφού μας ενημέρωσε ότι απέσυρε το ερευνητικό σκάφος «Oruç Reis» από την Ανατολική Μεσόγειο για να γίνει δυνατή μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, είπε ότι θα δεχόταν μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπό προϋποθέσεις.

Μία από αυτές είναι η Ελλάδα να μην προσέλθει στη συζήτηση για να ειπωθούν τα «τετελεσμένα της για το Καστελόριζο».

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη; Τι είναι σημαντικό για εμάς, υπό ποίες συνθήκες και τι θα συζητήσουμε; Εάν πρόκειται να συζητήσουμε τα τετελεσμένα τους για το Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», έσπευσε να προειδοποιήσει.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, έδειξε ενοχλημένος. «Εμείς μπορούμε να συνομιλήσουμε. Είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε σε μία τρίτη χώρα. Αλλά αν η Ελληνίδα πρόεδρος πηγαίνει στο νησί για να κάνει επίδειξη ισχύος, μπορούμε να κάνουμε και εμείς μεγαλύτερη», απείλησε.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η απόσυρση του ερευνητικού πλοίου δεν σημαίνει πως τελείωσαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή.