18 Σεπτέμβριος 2020, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2020, 19:53

Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική – Τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων

 • Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αττική – Τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Περιφέρεια Αττικής και η σταθεροποίησή τους πάνω από 300 τις τελευταίες μέρες, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Για το τι θα ακολουθούσε μας προϊδέασε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ λεπτομέρειες ανακοίνωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί».

Και η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική, εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο».

Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.


Βασίλης Κοντοζαμάνης, Γκίκας Μαγιορκίνης και Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 4 Οκτωβρίου λαμβάνονται τα εξής περιοριστικά μέτρα:

 1. Θεσπίζεται ανώτατο όρια σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
 2. Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
 3. Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
 4. Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
 5. Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.

Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας. Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:

 1. Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
 2. Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
 3. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα.