18 Σεπτέμβριος 2020, 15:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2020, 15:45

Ζήτημα Τουρκίας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Προειδοποίηση για κυρώσεις

  • Ζήτημα Τουρκίας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ – Προειδοποίηση για κυρώσεις
    (Φωτ.: EU / Mario Salerno)

Στίγμα προθέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δώσει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Τουρκία και συνολικά οι σχέσεις της με την ΕΕ θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και η Κίνα. Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.

Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι εάν η Άγκυρα ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες, γι’ αυτό κάλεσε σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης, σημειώνοντας ότι ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις.

Από τη μεριά του ο Νίκος Δένδιας, που συναντήθηκε στη Λιουμπλιάνα με τον Σλοβένο ομόλογό του Άντζε Λογκάρ, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, αλλά για το μοναδικό θέμα που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Και, όπως πρόσθεσε, σίγουρα όχι υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων. «Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία εννοεί αυτή την προσέγγιση», σημείωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων, εξήγησε ότι έχει ήδη διαμορφωθεί ένας κατάλογος από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα τεθεί υπόψη του Συμβουλίου, και ότι όλα πλέον εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας. «Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», κατέληξε.