18 Σεπτέμβριος 2020, 14:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2020, 14:30

Κυκλώνας «Ιανός»: Μεγάλες καταστροφές σε Ιθάκη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά (βίντεο)

  • Κυκλώνας «Ιανός»: Μεγάλες καταστροφές σε Ιθάκη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά (βίντεο)
    Καταστροφές στη Ζάκυνθο από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Συνετός)

Εκτεταμένες ζημιές, μεταξύ άλλων, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε Ιθάκη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»· και στα τρία νησιά υπάρχουν διακοπές ρεύματος, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να αποκαταστήσουν άμεσα τις βλάβες καθώς η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη.

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι ευτυχώς δεν έχει κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στην Κεφαλονιά, ιδίως στην Αγία Ευφημία στο Δήμο Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους πολύ θυελλώδεις ανέμους δημιούργησαν χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ίδια περιοχή οι άνεμοι έφτασαν έως και τα 11 μποφόρ: Τρία ιστιοφόρα «βγήκαν» στη στεριά, ενώ ακόμη τέσσερα βυθίστηκαν στο λιμάνι.

Πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Κεφαλονιάς παραμένουν απροσπέλαστα λόγω των δέντρων που βρίσκονται στο οδόστρωμα.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στη Ζάκυνθο. Και εκεί κατά τόπους οι άνεμοι τη νύχτα έφτασαν τα 10 με 11 μποφόρ. Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, οι πιο σημαντικές ζημιές εντοπίζονται στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, ενώ στο λιμάνι του νησιού βούλιαξε ένα ιστιοφόρο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής του «Ιανού», σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από τα ξημερώματα της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής.