19 Σεπτέμβριος 2020, 12:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2020, 12:04

Αρχαιολογική ανακάλυψη: Στη Σαουδική Αραβία οι αρχαιότερες πατημασιές Homo sapiens στην Αραβική Χερσόνησο

  • Αρχαιολογική ανακάλυψη: Στη Σαουδική Αραβία οι αρχαιότερες πατημασιές Homo sapiens στην Αραβική Χερσόνησο
    Εικόνα από τα σημαντικά ευρήματα των επιστημόνων

Επτά απολιθωμένες πατημασιές που ανήκουν μάλλον σε Homo sapiens και εκτιμάται ότι είναι περίπου 120.000 ετών ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για την αρχαιότερη ένδειξη ύπαρξης ανθρώπων στην Αραβική Χερσόνησο, μια περιοχή πιο σημαντική για την εξέλιξη της ανθρωπότητας απ’ ότι θεωρούνταν έως σήμερα.

Τα ίχνη ανήκουν σε τουλάχιστον δύο άτομα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ιστορία και του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, ανακάλυψαν ένα μεγάλο αριθμό (376) από απολιθωμένες πατημασιές ανθρώπων, ελεφάντων, αλόγων, καμηλών και άλλων ζώων σε μια αρχαία λίμνη στη σημερινή δυτική έρημο Νεφούντ. Τα ευρήματα χρονολογούνται 112.000 έως 121.000 ετών.

Παρόλο που η ανάλυση της μορφολογίας των πατημασιών δείχνει ότι πιθανότατα ήταν του Homo sapiens δεν αποκλείεται και η πιθανότητα να ανήκουν σε Νεάντερταλ. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία τόσων μεγάλων ζώων, τα οποία μάλλον προσελκύονταν από τα άφθονα νερά της περιοχής.

Τα αρχαιότερα απολιθώματα του Homo sapiens εκτός Αφρικής έχουν βρεθεί στη νότια Ελλάδα (ένα κρανίο στη Μάνη) και χρονολογούνται πριν περίπου 210.000 χρόνια, ενώ έχει βρεθεί και στο Ισραήλ μια γνάθος ηλικίας 180.000 ετών.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Παύλο Δρακόπουλο.
  • Φωτογραφίες: Paleodeserts project.