18 Σεπτέμβριος 2020, 13:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2020, 13:56

Το ετήσιο μνημόσυνο του μεγάλου Πόντιου εκπαιδευτικού και ερευνητή Διαμαντή Λαζαρίδη

  • Το ετήσιο μνημόσυνο του μεγάλου Πόντιου εκπαιδευτικού και ερευνητή Διαμαντή Λαζαρίδη
    (Φωτ.: Facebook / Διαμαντής Λαζαρίδης)

Το ετήσιο μνημόσυνο του εκπαιδευτικού και ερευνητή με την πλούσια προσφορά στην ελληνική παιδεία αλλά και στον ποντιακό πολιτισμό Διαμαντή Λαζαρίδη θα τελεστεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Βύρωνα, ενορία του εκλιπόντος στο σπίτι του στην Αθήνα. Να θυμίσουμε ότι έφυγε από τη ζωή πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του σε οδό της Δράμας.

Μετά το τέλος της τελετής θα προσφερθεί καφές στο ενοριακό κέντρο του ναού. «Προσκαλούμε όλους όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν να συμπροσευχηθούν μαζί μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση των συγγενών του εκλιπόντος.

Ο Διαμαντής Λαζαρίδης γεννήθηκε στο Σιδηρόνερο Δράμας το 1928 και είχε καταγωγή από τη Φάτσα του Πόντου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, ενώ είχε επίσης πτυχίο Πολιτικών Επιστημών της Παντείου. Υπήρξε εκπαιδευτικός, για 20 χρόνια, σε σχολεία της Δράμας.

Είχε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στη αλησμόνητη πατρίδα και είχε δώσει αρκετές διαλέξεις για την εκπαίδευση στον Πόντο. Ασχολήθηκε εκτενώς με την έρευνα της ιστορίας, του πολιτισμού και την παιδεία των Ποντίων. Ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, και το τελευταίο διάστημα πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του. Τέλος, είχε εκδώσει με την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών βιβλίο με τον τίτλο Στατιστική-πίνακες της εκπαιδεύσεως των Ελλήνων του Πόντου (1821-1922). Έφυγε από τη ζωή 29 Σεπτεμβρίου 2019.