18 Σεπτέμβριος 2020, 08:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2020, 08:24

«Ιανός»: Σφοδρή κακοκαιρία σήμερα σε νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησο και Στερεά

  • «Ιανός»: Σφοδρή κακοκαιρία σήμερα σε νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησο και Στερεά
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, ενώ επισημαίνει ότι τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά (κυρίως την κεντρική). Στις περιοχές, δηλαδή, όπου ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», ξεκίνησε από χθες να... δείχνει τα δόντια του.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά, θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα:

Στην Αττική, θα επικρατήσουν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα προς το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά ανατολικοί 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία και Θράκη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, και ειδικότερα τοπικές βροχές στη Μακεδονία. Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και το βράδυ στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου (στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 και τις πρώτες ώρες της ημέρας τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στην ανατολική Πελοπόννησο και την Στερεά (κυρίως κεντρική). Άνεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Για Κυκλάδες και Κρήτη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές αναμένονται στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τη νύχτα τοπικές καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι: Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στο ανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου (στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).