18 Σεπτέμβριος 2020, 10:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2020, 10:52

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος νέος γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

  • Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος νέος γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
    Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια της 27ης Γενικής Συνέλευσής της ΔΣΟ, η οποία λόγω της πανδημίας διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης

«Γνωρίζω ότι αναλαμβάνω τα καθήκοντα γενικού γραμματέα της Οργάνωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αστάθεια και αναταράξεις σε όλο τον κόσμο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ομόφωνη εκλογή του στη θέση του γενικού γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κατά τη διάρκεια της 27ης Γενικής Συνέλευσής της ΔΣΟ, η οποία λόγω της πανδημίας διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ελπίζω, όμως, ότι με την συνδρομή όλων, με μεθοδικότητα, στοχοπροσήλωση και επιμονή θα μπορέσουμε με τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας να προσθέσουμε κύρος στη ΔΣΟ όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων και κοινοβουλίων των κρατών με σημαντική ορθόδοξη μαρτυρία, αλλά ευρύτερα στον μεταβαλλόμενο κόσμο», πρόσθεσε ο Θεσσαλός πολιτικός

Μιλώντας για τη ΔΣΟ, στην οποία συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια «κατόρθωσε να κατοχυρωθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως διεθνής θεσμός και να έχει μικρή αλλά διακριτή παρουσία με το δικό της στίγμα στα διεθνή δρώμενα». Σημείωσε ότι στόχος της Οργάνωσης «θα πρέπει να είναι τόσο η θεσμική μας ενίσχυση όσο και η ευρύτητα και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας» και συμπλήρωσε ότι αυτό «αναμφίβολα είναι ένα καθήκον που βαραίνει όλους μας, όσοι πιστεύουμε στο κοινό μας εγχείρημα, στο κοινό μας όραμα».

Όπως εξήγησε, «αν και είμαστε πολιτικοί παράγοντες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πολιτικές παρατάξεις, έχουμε ως κοινό εφόδιο την κοινή μας πίστη στον Τριαδικό Θεό και την Ορθοδοξία. Μοιραζόμαστε κοινή πολιτισμική κληρονομιά ως παιδιά και εγγόνια της υπερχιλιόχρονης ελληνορθόδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας. Άλλωστε, επί τη βάση αυτής της κοινής ορθόδοξης πίστης και κληρονομιάς, κατορθώσαμε να κερδίσουμε όλ’ αυτά τα χρόνια την αναγκαία αλληλοεκτίμηση και εμπιστοσύνη, παρά τις όποιες φυσιολογικές διαφωνίες που μπορεί να προέκυψαν σε επί μέρους ζητήματα».

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την Αγία Σοφία, υιοθέτησε την πρόταση του Ρώσου βουλευτή Ιβάν Σούχαρεφ αναφορικά με το θέμα «της ανάδειξης της ιστορικής σχέσης των Ορθοδόξων με τους ναούς της Αγίας Σοφίας, τη δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού αλλά και των ναών προς τιμή της» με την έκδοση σχετικού τόμου.

Ελληνική Επανάσταση και Άγιον Όρος
Ειδική αναφορά έκανε ο Μαξ. Χαρακόπουλος στη συμπλήρωση 200 ετών από το 1821 σημειώνοντας ότι «την σκλαβιά αυτήν δεν την ένοιωσαν μόνο οι Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι ορθόδοξοι λαοί από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή». «Την έζησε και το Άγιον Όρος και οι ορθόδοξοι μοναχοί απ’ όλον τον κόσμο που εγκαταβιούν στο Περιβόλι της Παναγίας. Προτείνω, λοιπόν, να αναθέσουμε τη μελέτη και την έκδοση ανάλογου τόμου με θέμα: Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912). Ο τόμος αυτός, εμπλουτισμένος με πολλά φωτογραφικά τεκμήρια, θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε πολύγλωσση έκδοση σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ολόκληρη την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετά την εκλογή του ως γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Στη θέση του προέδρου της ΓΣ της ΔΣΟ επανεξελέγη ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ, ενώ από την ελληνική αντιπροσωπεία ο Ανδρέας Μιχαηλίδης εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας, ο Σταύρος Καλαφάτης ταμίας, ο Θανάσης Δαβάκης επικεφαλής της επιτροπής συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και ο Γιάννης Σαρακιώτης επικεφαλής της επιτροπής του Παρατηρητηρίου Θρησκευτικών Διώξεων.

Μηνύματα στη ΓΣ της ΔΣΟ απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β΄ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.