17 Σεπτέμβριος 2020, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2020, 18:12

Η Ρουμανία παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους «Πάτριοτ» από τις ΗΠΑ

  • Η Ρουμανία παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους «Πάτριοτ» από τις ΗΠΑ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Atef Safadi)

Ο ρουμανικός στρατός παρέλαβε σήμερα το πρώτο φορτίο αμερικανικών πυραύλων εδάφους-αέρος «Patriot», στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχύσει την άμυνά της, γεγονός που έχει ενοχλήσει τη Ρωσία. «Η Ρουμανία μόλις έγινε μια ασφαλέστερη χώρα φιλοξενώντας αυτούς τους πυραύλους "Πάτριοτ" στο έδαφός της. Οι Ρουμάνοι πολίτες προστατεύονται καλύτερα τώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λούντοβικ Όρμπαν κατά την τελετή υποδοχής σε πεδίο βολής στις ακτές του Εύξεινου Πόντου.

Οι πύραυλοι θα αποτελέσουν μέρος ενός ολοκληρωμένου αντιαεροπορικού συστήματος που περιλαμβάνει μαχητικά F-16, τα οποία αποκτήθηκαν πρόσφατα, καθώς η Ρουμανία εκσυγχρονίζει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό προκειμένου να ανταποκριθεί στα επίπεδα του ΝΑΤΟ και καταργεί σταδιακά τα απηρχαιωμένα MiG της σοβιετικής εποχής.

Αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων, το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα είναι ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αναβάθμισης της βαλκανικής χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ καθώς επιδιώκει να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει επανειλημμένα πως η Μόσχα θεωρεί ότι οι πύραυλοι των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη συνιστούν μεγάλη απειλή και ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να απαντήσει ενισχύοντας τη δική της ικανότητα πυραυλικού πλήγματος.

Η Ρουμανία αύξησε στο 2% τις αμυντικές δαπάνες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν σταδιακά τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και η Ρουμανία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που το έκανε.

Η Ρουμανία φιλοξενεί επίσης έναν σταθμό βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ και έχει στείλει στρατεύματα στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο στρατός των ΗΠΑ, που λέει πως η ασπίδα είναι απαραίτητη για να προστατευθούν μέλη του ΝΑΤΟ από πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν και ότι δεν απειλεί τη Ρωσία, συμφώνησε για την κατασκευή του ρουμανικού τμήματος της ασπίδας ύψους 800 εκατ. δολαρίων το 2016.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.