17 Σεπτέμβριος 2020, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2020, 16:16

Ελληνίδα πολίτης η Βικτόρια Χίσλοπ που έγραψε «Το νησί» (βίντεο, φωτο)

  • Ελληνίδα πολίτης η Βικτόρια Χίσλοπ που έγραψε «Το νησί» (βίντεο, φωτο)
    Η βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Βικτόρια Χίσλοπ κρατά αναμνηστικό δώρο κατά τη διάρκεια τελετής πολιτογράφησης της ως Ελληνίδα πολίτη, ενώπιον του γενικού γραμματέα του υπ. Εσωτερικών Νάσου Μπαλέρμπα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ελληνίδα είναι από σήμερα η Βικτόρια Χίσλοπ, η συγγραφέας που με τα έργα της προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και έγινε γνωστή στην πατρίδα μας από το επιτυχημέννο τηλεοπτικό σήριαλ «Το νησί». Η ορκωμοσία της πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή, στο υπουργείο Εσωτερικών από τον γενικό γραμματέα Ιθαγένειας Νάσο Μπαλέρμπα, ενώ ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος απουσίαζε για λόγους υγείας.

«Είναι, σήμερα, μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα, γιατί για πολλά χρόνια έχω αγαπήσει την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μυστικό, που αγαπάω τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα, όλα αυτά. Αυτό δεν είναι δύσκολο, να αγαπήσω την Ελλάδα έτσι, αλλά λένε οι άνθρωποι ότι η Ελλάδα είναι κάτι πιο πολύ από αυτό. Το σημαντικό είναι να αγαπήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω όλη την Ελλάδα και η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ μεγάλη τιμή σήμερα», δήλωσε μετά την ορκομωσία.


Η Βικτόρια Χίσλοπ με το έγγραφο της ορκωμοσίας της κατά τη διάρκεια της τελετής πολιτογράφησής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας προσέφερε στη Βικτόρια Χίσλοπ εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών, μια σύνθεση γλυπτού από το Μουσείο Μπενάκη, ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα χεριών, σπάραγμα από τη σκηνή δεξίωσης αττικού επιτύμβιου ανάγλυφου (325-300 πΧ). Στην κάρτα του Τάκη Θεοδωρικάκου που συνόδευε το δώρο προς την Χίσλοπ, αναγράφονταν τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη το γεγονός της απονομής σε εσάς της ελληνικής ιθαγένειας για όλο τον Ελληνισμό. Χαίρομαι πολύ διότι είμαι σίγουρος ότι πλέον απευθύνομαι επίσημα σε μια πρέσβειρα του Ελληνισμού, παγκόσμια. Έχοντας προσφάτως διαβάσει το βιβλίο σας "Όσοι αγαπιούνται", θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αγαπιέστε πολύ και από πολλούς».

Η συγγραφέας δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, τόσο από τον συμβολισμό του δώρου που της προσέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, όσο και από το περιεχόμενο της κάρτας που τη συνόδευε.

Συγχαρητήρια από τον Μητσοτάκη
Μετά την πολιτογράφησή της, η Βικτόρια Χίσλοπ έγινε δεκτή στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την συγγραφέα για όλη την στήριξη την οποία παρείχε στην Ελλάδα, μέσα από τα γραπτά της και μέσα από τα λόγια της όπως είπε, καθώς και μέσα από την κινητοποίηση ανθρώπων της τέχνης, της επιστήμης, του πολιτισμού, για να στηρίξουν τα ελληνικά δίκαια, ειδικά σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τη Βικτόρια Χίσλοπ, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Αλλά πάνω απ’ όλα για την αγνή σου αγάπη για την Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτυπώνεται σε ό,τι κάνεις και σε ό,τι γράφεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διεθνούς φήμης συγγραφέας, η οποία πληροφορήθηκε πρόσφατα μέσω τηλεφώνου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την είδηση για την απόκτηση -τιμής ένεκεν- της ελληνικής ιθαγένειας, δώρισε στον πρωθυπουργό έναν αντίτυπο του τελευταίου βιβλίου της με τίτλο «Όσοι Αγαπιούνται» και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι εδώ και πολύ καιρό αισθανόταν Ελληνίδα.

Η Χίσλοπ, από την πλευρά της, τόνισε ότι η ίδια αγαπά πάντα την Ελλάδα. «Αγαπάω την Ελλάδα και με τα προβλήματα, τις δυσκολίες, όχι μόνο την ομορφιά. Αγαπάω τα πάντα», είπε. Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι για την κυβέρνηση η διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησής της «είναι ακριβώς μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι Έλληνες στην καρδιά. Και σίγουρα εσύ το αποδεικνύεις και με το παραπάνω».