30 Μάιος 2014, 08:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:12

Τα «μυστικά» των τουρκικών ασκήσεων - Τι είδε ο Έλληνας ακόλουθος

  • Τα «μυστικά» των τουρκικών ασκήσεων - Τι είδε ο Έλληνας ακόλουθος

Τα «μυστικά» των τουρκικών ασκήσεων - Τι είδε ο Έλληνας ακόλουθος

Μια ιδιαίτερα μεγάλη σε εύρος αλλά και σε διακλαδική ανάπτυξη ήταν η φετινή μηνιαίας διάρκειας άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Efes-2014, την τελική φάση της οποίας παρακολούθησαν χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Erdoğan, ο υπουργός Άμυνας κ. İsmet Yılmaz, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Necdet  Özel καθώς και οι Αρχηγοί των Κλάδων.Μάλιστα ενδεικτικό της έμφασης στην διακλαδικότητα που δίνουν και οι Τούρκοι, είναι ότι η άσκηση  Efes σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από την - ας το πούμε με ελληνικούς όρους και αντιστοίχηση - Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Νυχτερινή η τελική φάση

Η Διακλαδική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων - που τυπικά ολοκληρώνεται την Παρασκευή -  πραγματοποιήθηκε κυρίως στον κόλπο Doğanbey  της  Σμύρνης, όσον αφορά την τελική φάση.Το κομμάτι δε που ήταν για τους επισήμους και ανοιχτό στους ξένους παρατηρητές και τους δημοσιογράφους, έγινε νύχτα.

Τι είδε ο Ελληνας Ακόλουθος

Αυτά που είδαν τόσο ο Έλληνας Στρατιωτικός Ακόλουθος όπως και οι άλλοι 50 συνάδελφοί του, δεν θα το μάθουμε εύκολα- άλλωστε η δουλειά τους είναι συνθετική.
 Πάντως και ο πιο αδαής μη στρατιωτικός μπορούσε να δει ότι στο πλαίσιο της άσκησης μετά από την αναγνωριστική πτήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) , πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή με αεροσκάφη και ελικόπτερα και αποβατική επιχείρηση. Επίσης ότι έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών από C-130  για την δημιουργία προγεφυρώματος. Στη συνέχεια ελικόπτερα και  σκάφη πραγματοποίησαν επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

Πηγή: onalert.gr