16 Σεπτέμβριος 2020, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2020, 16:09

Στον εισαγγελέα οι τέσσερις συλληφθέντες για τον εμπρησμό στη Μόρια

  • Στον εισαγγελέα οι τέσσερις συλληφθέντες για τον εμπρησμό στη Μόρια
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, από τον οποίον πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το Σάββατο, παρουσιάστηκαν σήμερα οι τέσσερις συλληφθέντες για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας.

Πρόκειται για Αφγανούς αιτούντες άσυλο, ηλικίας 19 έως 20 ετών, που είχαν συμπληρώσει έναν χρόνο παραμονής στο ΚΥΤ. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο ανήλικοι Αφγανοί, 17 ετών.

Στους ενήλικες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος και για σύσταση εγκληματικής ομάδας σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι ανήλικοι αναμένεται να επιστρέψουν στη Μυτιλήνη από την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη όπου μεταφέρθηκαν μαζί με άλλους ασυνόδευτους πρόσφυγες, αμέσως μετά την καταστροφή της Μόριας. Σε βάρος τους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία – η διαδικασία που θα ακολουθεί είναι διαφορετική, καθώς τους καλύπτει η περί ανηλίκων νομοθεσία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν χθες στην Καθημερινή ότι στα γεγονότα της περασμένης Τρίτης συμμετείχαν και άλλα άτομα, που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Οι έξι, όμως, θεωρούνται ότι διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή της δομής. Μάλιστα, ο ένας 17χρονος φαίνεται σε βίντεο να βάζει φωτιά σε σκηνές χρησιμοποιώντας αναμμένο χαρτόνι.

Από την προανάκριση έχει προκύψει ότι όλα ξεκίνησαν όταν εργαζόμενοι στο ΚΥΤ προσπάθησαν να βάλουν σε καραντίνα 35 Αφγανούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Στη συνέχεια οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές, με επεισόδια και πολλαπλές εστίες φωτιάς στον καταυλισμό. Επίσης, αντικείμενο ενδιαφέροντος φέρεται να αποτελεί και ο ρόλος που διαδραμάτισαν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ.