16 Σεπτέμβριος 2020, 15:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2020, 15:18

Ανακοινώθηκαν τα νέα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης: Τι ισχύει για εισφορές, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

 • Eνδεχόμενο παράτασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και «παράθυρο» για νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις 3
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Τις 12 παρεμβάσεις στην οικονομία που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι στόχος είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης και της εργασίας, η προστασία των εισοδημάτων, η ενδυνάμωση της παραγωγικής διαδικασίας, η ενίσχυση των πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων, και η τόνωση της κοινωνικής συνοχή

Σταϊκούρας: Η αξία αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τους πόρους που θα διοχετευθούν μέσω τραπεζικού συστήματος, η συνολική ενίσχυση της οικονομίας θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

Αναστολή της καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης
Από την εφαρμογή αυτού του μέτρου ωφελούνται περίπου 1,2 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες που υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης.

Εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Ωστόσο, ωφελούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως π.χ. ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά εισοδήματα και όχι φορολογούμενους.

Η εισφορά αλληλεγγύης που αναστέλλεται το 2021 αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.), και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους.

3ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής
Στον 3ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που αφορά τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Για πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα συμμετοχής σε:

 • Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι οι μεταφορές, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός.
 • Ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας, που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου.
 • Μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ

Υπερεκπτώσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου
Παρέχεται ισχυρό φορολογικό κίνητρο για τρία έτη, από το 2021 μέχρι το 2023, για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Οι δαπάνες θα εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς σε ποσοστό 200% συνολικά.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών ακριτικών νησιών
Απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2020 και εφεξής, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου - Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στο Δήμο Γαύδου.

Νέα παράταση για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις
Παρέχεται νέα παράταση, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών τους στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα, για τις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης.

Το ίδιο ισχύει και για τις δόσεις ρυθμίσεων και τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες, επίσης τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις θα αποπληρωθούν στη συνέχεια, στα πλαίσια ενός προγράμματος ρύθμισης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που θα προβλέπει την καταβολή σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με ένα εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξης του 2,5%.

Επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ
Επεκτείνεται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και το τουριστικό πακέτο για ακόμη 6 μήνες, έως τις 30 Απριλίου 2021.

Το μέτρο καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, ταξί, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές.

Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
Αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη κατοικία μέχρι τέλος του έτους, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων.

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα.

Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, θα έχει ψηφιστεί και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο Νέος Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, στον οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε:

 • την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων και την πίστωση ποσών λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων,
 • την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενους,
 • την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2020, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων σε συγκεκριμένους κλάδους,
 • τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά τρεις μονάδες για το 2021, και
 • τη θεσμοθέτηση προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.