16 Σεπτέμβριος 2020, 14:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2020, 15:22

Έκλεισαν τα πρώτα σχολεία λόγω κορονοϊού

  • Κεραμέως: Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Μόλις τρεις ημέρες μετά το πρώτο κουδούνι, σήμερα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι πέντε σχολικές μονάδες και ένα τμήμα Γυμνασίου κλείνουν προληπτικά λόγω κορονοϊού, για τον περιορισμό της μετάδοσης, καθώς υπήρξαν θετικά τεστ σε μέλη της σχολικής κοινότητας.

Στο 2ο Γυμνάσιο του Πύργου Ηλείας έκλεισε μόνο το Τμήμα Β5, στο οποίο ξεκίνησε να φοιτά 13χρονος.

Η οικογένεια του μαθητή έκανε αυτοβούλως το τεστ για τον κορονοϊό, μετά από ταξίδι. Τα αποτελέσματα δεν είχαν βγει πριν από το πρώτο κουδούνι, και έτσι ο μαθητής πήγε κανονικά στο σχολείο. Είναι ασυμπτωματικός και παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του.

Διαφορετική είναι η κατάσταση στο 2ο Δημοτικό Βουτών στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου βρέθηκε θετικός ένας δάσκαλος, και έτσι κρίθηκε επιβεβλημένο να σταματήσουν τα μαθήματα μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Στη λίστα που έδωσε το υπουργείο περιλαμβάνονται: και το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής (φέρονται να νοσούν ένας καθηγητής και η διευθύντρια), και το 7ο Δημοτικό Αλεξάνδρειας στην Ημαθία που δεν άνοιξε ποτέ λόγω θετικού τεστ που έγινε σε εκπαιδευτικό, αλλά και το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου. Οι τρεις τελευταίες μονάδες θα είναι κλειστές έως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, η απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας τμημάτων ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας για 14 ημέρες λαμβάνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κάθε περιφέρειας.

Αν και είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων φορέων να αποφασίσουν για κάθε μονάδα, είναι γενική οδηγία είναι ότι σε περίπτωση εντοπισμού ενός κρούσματος θα κλείνουν μόνο τμήματα, ενώ σε περίπτωση συρροής (από τρία κρούσματα και πάνω) θα κλείνει ολόκληρο το σχολείο.