16 Σεπτέμβριος 2020, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2020, 13:37

Κοινή θέση Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία: Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά

  • Κοινή θέση Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία: Οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά
    (Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θεόδωρος Μανωλόπουλος)

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και το τι συμβαίνει με την πανδημία στην Ελλάδα, κυριάρχησαν στο σημερινό ραντεβού που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Kατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για το πολύ επιτυχημένο σας ταξίδι στο Καστελόριζο, το οποίο συνέπεσε και με μία υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες, και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν», είπε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το μήνυμα από το Προεδρικό ήταν κοινό προς την Άγκυρα, ότι οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά και ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιληφθεί η τουρκική ηγεσία, όπως χαρακτηριστικά είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος και ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μετά από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις, απειλές και συχνά εμπρηστική ρητορική, φαίνεται να υπάρχει η ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση.

Σχετικά με την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ελεγχθεί το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα, δίνοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι το ΕΣΥ είναι απολύτως έτοιμο. «Θέλω να τονίσω ότι, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και το θέμα της Μόριας («ανοιχτή πληγή» το χαρακτήρισε), τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Λέσβο δικαιούνται κάποιες απαντήσεις. «Άκουσα ότι η αρμόδια Επίτροπος ετοιμάζει ένα σχέδιο για το τέλος του μηνός. Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα βρούμε κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ