16 Σεπτέμβριος 2020, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2020, 10:52

Μυτιλήνη: Μόλις 1.200 στη δομή του Καρά Τεπέ, χιλιάδες στους δρόμους

  • Μυτιλήνη: Μόλις 1.200 στη δομή του Καρά Τεπέ, χιλιάδες στους δρόμους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο που έχει δημιουργηθεί μέσα στη νέα δομή του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη μπήκαν οι 35 πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, και ενώ χιλιάδες ακόμα συνεχίζουν να ζουν στο δρόμο, σε κτήματα και σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές.

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ των 1.200 ατόμων που διέμεναν στη Μόρια και πλέον φιλοξενούνται στην προσωρινή δομή.

Από το Σάββατο το μεσημέρι, οπότε και ολοκληρώθηκε το στήσιμο των σκηνών, μέχρι σήμερα, όγδοη ημέρα μετά την πυρκαγιά που αφάνισε το ΚΥΤ της Μόριας, η πλειοψηφία των πυρόπληκτων προσφύγων και μεταναστών διαβιεί στην εθνική οδό Μυτιλήνης-Θέρμης, από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης. Ο βασικός λόγος είναι γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα φύγουν νωρίτερα από το νησί.

Γι’ αυτό σήμερα το πρωί εστάλη μήνυμα μέσω του 112 ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να πειστούν να μπουν στη δομή. Επίσης, συνεργεία με μεταφραστές συνομιλούν μαζί τους, εξηγώντας ότι αν δεν ελεγχθούν ιατρικά, δεν καταγραφούν και δεν ταυτοποιηθούν δεν υπάρχει πιθανότητα να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Στο μεταξύ, αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας stonisi.gr αναφέρει ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου νοίκιασε την επιπλέον έκταση στον Καρά Τεπέ (εκτός από το πεδίο βολής που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, έναντι 2,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό ενοικίασης, όπως επισημαίνεται, είναι αστρονομικό, πάνω από αυτό που μέχρι πρότινος για απαιτούνταν για την αγορά της έκτασης, ενώ ο χρονικός ορίζοντας αποδεικνύει ότι η νέα δομή κάθε άλλο παρά προσωρινή είναι.

Χθες βρέθηκε στη Λέσβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι προσωπικά συγκινημένος από τη δραματική κατάσταση που αντίκρισε. «Ήταν σημαντικό για εμένα να έρθω εδώ και να εκφράσω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ, δηλώνοντας παράλληλα τη βούληση που υπάρχει να στηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές Αρχές.