16 Σεπτέμβριος 2020, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2020, 10:06

Νέα μέτρα κατά της πανδημίας στην Αττική, μετά την έκρηξη των νέων κρουσμάτων

  • Νέα δέσμη ενεργειών στην Αθήνα για την πανδημία κορονοϊού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Καμπανάκι στους ειδικούς για τα «σημεία αντοχής που εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας, παρά τα μέτρα που συνεχίζουν τα λαμβάνονται» –όπως είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης–, και ενώ τη Δευτέρα επέστρεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία. Η Αττική προκαλεί πονοκέφαλο, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες καταγράφει τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από τις 310 νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, οι 197 εντοπίστηκαν στην Αττική – η αντιστοιχία πλέον είναι 3 κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους.

Εκτός από τη μεγάλη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, ανησυχία υπάρχει και για το κατά πόσο θα αντέξει το σύστημα Υγείας, μιας και οι περισσότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται στην Αττική.

«Αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και η αυξητική αυτή τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης, στην Αττική, όπου βρίσκεται το 1/3 του πληθυσμού, από σήμερα και για τις επόμενες 14 ημέρες τίθενται σε ισχύ νέα αυστηρά μέτρα, που είναι οριζόντια.

Μάσκες
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας επεκτείνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιείται:

  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς.
  • Σε όλους τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα.
  • Υποχρεωτική χρήση σε όποιο σημείο δεν τηρείται απόσταση του 1,5 μέτρου
  • Σε λαϊκές αγορές, χρήση της από παραγωγούς και καταναλωτές.
  • Σε σινεμά και συναυλίες

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση σε όλους για χρήση μάσκας σε κάθε ανοιχτό χώρο, ενώ στους πολίτες άνω των 65 ετών συστήνεται να κάνουν γενική χρήση και να αποφεύγουν χώρους υψηλής συνάθροισης.

Τι ισχύει για σινεμά και συναυλίες
Σε θερινά και χειμερινά σινεμά η πληρότητά τους μειώνεται από το 70% στο 60% και όλοι οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά την είσοδο, την έξοδο και κατά τη διάρκεια της προβολής.

Για τις συναυλίες αποφασίστηκε η μείωση της χωρητικότητας από το 75% στο 50%. Οι θεατές θα πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα, απαγορεύονται οι όρθιοι, όπως και το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Κλείνουν τα μαγαζιά με ζωντανή μουσική
Ακόμη, αποφασίστηκε παύση της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (ΚΑΔ 56301001, 56301009, 56301010, 56301011, 56301012), αλλά και των κλειστών αιθουσών συναυλιών (ΚΑΔ 90041009) για τις επόμενες 14 ημέρες.

Μέτρα για την εστίαση
Παράλληλα, από σήμερα και έως τις 30 Σεπτεμβρίου ισχύει αυστηρό όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Διατηρείται το μέτρο των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, ενώ τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα συνεχίσουν να ανοίγουν στις 10:00. Εξαίρεση αποτελούν σουπερμάρκετ, φούρνοι και καταστήματα τροφίμων.

Τέλος, στις λαϊκές αγορές η συμμετοχή των πωλητών διαμορφώνεται στο 50% και οι πάγκοι θα πρέπει να έχουν απόσταση τριών μέτρων μεταξύ τους.