16 Σεπτέμβριος 2020, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2020, 07:58

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει την Κατάσταση της ΕΕ εν μέσω Covid-19

  • Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει την Κατάσταση της ΕΕ εν μέσω Covid-19
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτ.: EPA / STEPHANIE LECOCQ)

Αντιμέτωπη με τον έλεγχο των ευρωβουλευτών για τα έως τώρα πεπραγμένα καθώς και για τον σχεδιασμό της μελλοντικής πορείας της ΕΕ βρίσκεται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που στις 10:00 ώρα Ελλάδας, εκφωνεί την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Το SOTEU debate, το πρώτο στη θητεία της Φον ντερ Λάιεν, θεωρείται διαφορετικό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τα πάντα και η ΕΕ βρίσκεται υπό πίεση για την παροχή άμεσων λύσεων και τον μετριασμό των συνεπειών της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Οι διαπραγματεύσεις για τον Μακροπρόθεσμο Προϋπολογισμό 2021-2027 και για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο μετά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου.

Δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ οι γεωπολιτικές ισορροπίες βρίσκονται επίσης σε κρίσιμη καμπή ενώ αβεβαιότητα επικρατεί και για τον τρόπο που θα αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ.

Η πρόεδρος αναμένεται να ερωτηθεί για τον ρόλο και τις ενέργειες της Επιτροπής από την έναρξη της θητείας της και ιδιαιτέρως για αυτές που συνδέονται με τις συνέπειες της πανδημίας και για τη μελλοντική ανάκαμψη. Είναι επίσης μία αφορμή για να αναλογιστούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με τις προτεραιότητες που είχε θέσει πριν ένα χρόνο η Επιτροπή κυρίως ως προς:

  1. την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία,
  2. μια Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο,
  3. την ανάγκη για νέα ώθηση στη δημοκρατία – περιλαμβανομένης και της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, που έχει εξαγγελθεί.

Στην πλειοψηφία τους οι ευρωβουλευτές έχουν εκφραστεί θετικά ως προς την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά επισημαίνουν ότι η βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη δεν πρέπει να είναι εις βάρος των μακροπρόθεσμων επενδύσεων και των πολιτικών προτεραιοτήτων για το μέλλον.

Οι τομείς που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία αφορούν προγράμματα όπως το Erasmus, η έρευνα, η ψηφιακή, ενεργειακή και κλιματική μετάβαση. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η αναθεώρηση των ιδίων πόρων της ΕΕ ώστε το σχέδιο ανάκαμψης να μην αποβεί εις βάρος των φορολογουμένων.

Το Σχέδιο Next Generation EU, όπως αποκαλείται το Σχέδιο Ανάκαμψης να μη μετατραπεί σε βαρίδι για την επόμενη γενιά, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, η δευτερολογία της προέδρου και στη συνέχεια οι τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών, ενώ η συζήτηση θα κλείσει με την τριτολογία της Φον ντερ Λάιεν.