29 Μάιος 2014, 17:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:12

Κλείνει 90 χρόνια ζωής η ΑΕΚ

  • Κλείνει 90 χρόνια ζωής η ΑΕΚ

Πριν από 90 χρόνια ακριβώς, μία ημέρα σαν και αυτήν, συντάχθηκε το πρώτο καταστατικό και εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως.

Ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Πόλης, στις 29 Μαΐου 1924, διεξήχθη η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως… Έλληνες αθλητές της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και κάθε άλλης γωνιάς της Μικράς Ασίας που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, αισθάνονταν την ανάγκη να δημιουργήσουν τo δικό τους σύλλογο. «Κάτι πρέπει να γίνει», έλεγαν στο μικρό μαγαζάκι αθλητικών ειδών του Ιωνά και του Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου. Όπερ και εγένετο. Κάτω από το έμβλημα του δικέφαλου αετού και με χρώματα εμπνευσμένα από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία (κίτρινo και μαύρο), αποφασίστηκε στις 13 Απρίλη 1924, η ίδρυση της ΑΕΚ. Στις 29 Μαΐου ωστόσο, συντάχτηκε το καταστατικό της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως και εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο. Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και βέβαια οι Ιωνάς (αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος) και Δημόπουλος.

Από τότε έως και σήμερα, σε 90 ολόκληρα χρόνια, η ΑΕΚ έχει διαγράψει μια λαμπρή αγωνιστική ιστορία με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Πάνω απ’ όλα όμως, έχει κάνει πράξη την έμπνευση και τον προορισμό των ανθρώπων που τη δημιούργησαν καθώς δεν ξεχνά να πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων, της Πόλης, να τιμά τον πολιτισμό και τα γράμματα και να παράγει ήθος.

Πηγή: aekarena.gr