16 Σεπτέμβριος 2020, 01:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2020, 01:19

Τιμούμε τη Mascha Kaléko: Μία ποιήτρια ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα που όμως λατρεύεται

  • Τιμούμε τη Mascha Kaléko: Μία ποιήτρια ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα που όμως λατρεύεται
    (Φωτ.: www.maschakaleko.com)

Μία σπουδαία ποιήτρια εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε το 1907 στην Πολωνία αλλά έζησε στη Γερμανία, την Mascha Kaléko (Μάσα Καλέκο) τιμά σήμερα η Google με το doodle.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Golda Malka Aufen.

Άλλαξε επώνυμο το 1928 όταν παντρεύτηκε τον εβραίο δάσκαλο Saul Aaron Kaléko.

Άρχισε να εκδίδει τα ποιήματά της το 1929. Με την τρυφερά εύθραυστη ποίησή της κατάφερε να γίνει γνωστή στους λογοτεχνικούς κύκλους του Βερολίνου. Σύχναζε σε στέκια όπως το «Romanisches Café», όπου συναντούσε σπουδαίους λογοτέχνες. Το 1933 ο εκδοτικός οίκος Rowohlt εξέδωσε την ποιητική συλλογή Lyrisches Stenogrammheft που λογοκρίθηκε από τους Ναζί. Δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος εκδοτικός οίκος παρουσίασε το βιβλίο της  Das kleine Lesebuch für Grosse.

Πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετανάστευσε στις ΗΠΑ με τον δεύτερο σύζυγό της, τον συνθέτη Chemjo Vinaver, και τον γιο τους Στήβεν που πέθανε σε ηλικία 31 ετών αφού είχε καταφέρει να γίνει γνωστός συγγραφέας και θεατράνθρωπος. Επέστρεψε στο Βερολίνο το 1956 για να παραλάβει το βραβείο Fontane, το οποίο τελικά αρνήθηκε να πάρει επειδή θα της το έδινε ένας πρώην αξιωματούχος των Ναζί.


(Φωτ.: www.maschakaleko.com)

Το 1959 μετακόμισε στο Ισραήλ λόγω της δουλειάς του συζύγου της. Ο θάνατος της βρήκε στη Ζυρίχη, το 1975, ενώ επέστρεφε στην Ιερουσαλήμ.

Η Καλέκο έγραψε ποίηση χρηστική, ποίηση της καθημερινότητας και για τον καθημερινό άνθρωπο που δεν έχει απαραιτήτως σε μεγάλη εκτίμηση την υψηλή τέχνη. Θέματά της είναι τα κοινά θέματα της ποίησης: έρωτας, θάνατος, μοναξιά, απογοήτευση. Αυτό που την ξεχωρίζει, είναι το ιδιαίτερο ύφος της, ο σατιρικός και σαρκαστικός τόνος της, αλλά και η πραγματικότητα που περιγράφει. Είναι η πραγματικότητα του μέσου ανθρώπου-υπαλλήλου, αν όχι η πικρή καθημερινότητα των γραμματέων (και η ίδια υπήρξε γραμματέας), των ανθρώπων με τα μικρά όνειρα, τις περιορισμένες δυνατότητες.