15 Σεπτέμβριος 2020, 14:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2020, 14:07

Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Αποκλιμάκωση και διάλογος ή κυρώσεις

  • Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Αποκλιμάκωση και διάλογος ή κυρώσεις
    Στιγμιότυπο από την ομιλία Μπορέλ στους ευρωβουλευτές (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

To μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος, διαφορετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τις συνέπειες, έστειλε μιλώντας στην Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η τελευταία κίνηση της Τουρκίας για διακοπή των σεισμικών ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βήματα προς το διάλογο», τόνισε.

Ακόμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.υπενθύμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, και εξήγησε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο με την Τουρκία, «όσο δύσκολο κι αν γίνεται αυτό από τη συμπεριφορά της».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι οτιδήποτε άλλο θα υπονομεύσει και την προοπτική για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί την επείγουσα και συλλογική μας δέσμευση. Οι απειλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες», ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες, ελλείψει προόδου στη συνεργασία με την Άγκυρα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τις εξετάσει υπό το φως των πιο πρόσφατων εξελίξεων από τη στιγμή που θα συναντηθούν», είπε αναφερόμενος στη Σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο την Τουρκία.