15 Σεπτέμβριος 2020, 21:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2020, 21:43

Εγκυμοσύνη και σκλήρυνση κατά πλάκας – Τι συμβαίνει στο σώμα της ασθενούς

  • Εγκυμοσύνη και σκλήρυνση κατά πλάκας – Τι συμβαίνει στο σώμα της ασθενούς
    (Φωτ.: pixabay.com)

Η εγκυμοσύνη μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων πολλαπλής σκλήρυνσης σε μια γυναίκα για περισσότερα από τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα αυστραλοτσεχική επιστημονική έρευνα, την πρώτη στον κόσμο που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Η πάθηση –γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας, παλαιότερα– είναι τέσσερις φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Εκτιμάται ότι πάνω από δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Βιλίγια Γιοκουμπαΐτις του τμήματος Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό JAMA Neurology, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.600 γυναίκες στην Τσεχία και στην Αυστραλία.

Διαπιστώθηκε ότι η αρχική διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης σε όσες είχαν μείνει έγκυοι γινόταν κατά μέσο όρο 3,3 χρόνια αργότερα, σε σχέση με όσες ποτέ δεν είχαν μείνει έγκυοι, και 3,4 χρόνια αργότερα για όσες είχαν γεννήσει. Η γέννηση πολλών παιδιών δεν φαίνεται να παίζει περαιτέρω ρόλο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την αφύσικη υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία έχει ως συνέπεια την πρόκληση της πάθησης. «Προς το παρόν, δεν ξέρουμε ακριβώς με ποιον τρόπο η εγκυμοσύνη επιβραδύνει την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με αλλαγές που γίνονται στο DNA της εγκύου», ανέφερε η Γιοκουμπαΐτις.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.