15 Σεπτέμβριος 2020, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2020, 10:42

Τραμπ για κλιματική αλλαγή: Στο τέλος θα δροσίσει, υποστηρίζει από τη φλεγόμενη Καλιφόρνια

  • Τραμπ για κλιματική αλλαγή: Στο τέλος θα δροσίσει, υποστηρίζει από τη φλεγόμενη Καλιφόρνια
    (Φωτ.: EPA / John G. Mabanglo)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε χθες τις ανησυχίες που εκφράζονται για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος ο καιρός «θα γίνει πιο δροσερός», από την Καλιφόρνια όπου βρίσκεται, με αφορμή τις τεράστιες πυρκαγιές που σαρώνουν τη Δυτική Ακτή εδώ και μία εβδομάδα.

«Στο τέλος θα αρχίσει να δροσίζει. Περιμένετε και θα δείτε», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος σε μια συνομιλία που είχε με τον Γουέιντ Κράουφουτ, έναν τοπικό αξιωματούχο της υπηρεσίας προστασίας φυσικών πόρων, στο Σακραμέντο.

«Θα ευχόμουν η επιστήμη να συμφωνούσε μαζί σας», απάντησε ο αξιωματούχος, με τον Τραμπ να συνεχίζει, γελώντας: «Δεν νομίζω ότι η επιστήμη ξέρει πραγματικά» τι συμβαίνει.

«Στην πραγματικότητα δεν θα δροσίσει, κύριε πρόεδρε, η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική», έγραψε αργότερα στο Twitter ο Κράουφουτ, συνοδεύοντας το μήνυμά του με ένα γράφημα που εικονίζει την αύξηση της θερμοκρασίας στην Καλιφόρνια.

Οι αποδείξεις που έχουν παρατηρηθεί μιλούν από μόνες τους: η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και επιδεινώνει τις πυρκαγιές, σχολίασε επίσης ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Από τις δεκάδες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στις δυτικές πολιτείες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άνθρωποι από τις αρχές του καλοκαιριού. Από αυτούς, οι 27 σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα σε τρεις πολιτείες: την Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και την Καλιφόρνια.

Μπάιντεν: Ο Τραμπ είναι «πυρομανής του κλίματος»
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει νωρίτερα τον Τραμπ ότι είναι «πυρομανής του κλίματος» γιατί, κατά τη γνώμη του, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, η οποία ευθύνεται εν μέρει για τις πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ.

«Αν δοθούν σε έναν πυρομανή του κλίματος τέσσερα χρόνια παραπάνω στον Λευκό Οίκο, πώς θα μπορεί να εκπλήσσεται κανείς όταν η Αμερική καίγεται ακόμη περισσότερο;», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρώην αντιπρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε υπαίθριο χώρο στο Ουίλινγκτον, στην Πολιτεία Ντέλαγουερ όπου κατοικεί.

O 77χρονος Μπάιντεν έκανε αυτή τη σύντομη ομιλία χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις, την ώρα που το αεροπλάνο του Αμερικανού προέδρου προσγειωνόταν στην Καλιφόρνια.

«Εάν δώσουμε σε έναν σκεπτικιστή του κλίματος τέσσερα χρόνια παραπάνω στον Λευκό Οίκο, πώς θα μπορεί να εκπλήσσεται κανείς όταν περισσότερες περιοχές της Αμερικής είναι κάτω από το νερό; Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να σέβεται την επιστήμη, που να καταλαβαίνει ότι οι ζημιές της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Έχουμε την επιλογή, μπορούμε να δεσμευτούμε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί καθώς ξέρουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πρόκληση υπαρκτή που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας», ή «μπορούμε να επιλέξουμε το δρόμο του Ντόναλντ Τραμπ: αγνοούμε τα γεγονότα, αρνούμαστε την πραγματικότητα, κάτι που ισοδυναμεί με πλήρη παράδοση», δήλωσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.