14 Σεπτέμβριος 2020, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2020, 18:53

Η Ρωσία θα δώσει στη Λευκορωσία δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων

  • Η Ρωσία θα δώσει στη Λευκορωσία δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων
    Αλεξάντρ Λουκασένκο (φωτ.: EPA / Andrei Stasevich)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι η Ρωσία θα χορηγήσει στην Λευκορωσία δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και πως ο λευκορωσικός λαός πρέπει να λύσει την κρίση μόνος του, χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

Ο Πούτιν σε δηλώσεις του από τις συνομιλίες που είχε στο Σότσι, οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση του Λουκασένκο για συνταγματική αναθεώρηση ήταν λογική και έγκαιρη.

Στα τέλη Αυγούστου ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι η Λευκορωσία θα διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους της χώρας του με δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε δηλώσει στη συνέχεια ότι μεταξύ των δύο υπουργείων συζητούνται οι όροι και το ύψος του δανείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λευκορωσίας Γιούρι Σελιβέρστοφ είχε δηλώσει ότι το τρέχον έτος η Λευκορωσία πρέπει να αποπληρώσει ποσό ύψους 3,6 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 2 δισ. δολάρια έχουν ήδη αποπληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Λευκορωσίας, τον Ιούλιο του 2020 το χρέος της Λευκορωσίας ανερχόταν στα 18 δισ. δολάρια.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.