14 Σεπτέμβριος 2020, 22:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2020, 21:18

Κόκκινο το δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

  • Κόκκινο το δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
    (Φωτ.: cityportal.gr)

Μέχρι σήμερα το βράδυ, ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θα παραμείνει φωταγωγημένο κόκκινο το δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου στην πλατεία Ευόσμου καθώς και το πρώην δημαρχείο Ελευθερίου - Νέου Κορδελιού. «Με το κόκκινο που συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και με το μαύρο που συμβολίζει το διαχρονικό πένθος, ο δήμος στέλνει το μήνυμα της αδιάλειπτης ιστορικής μνήμης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η φωταγώγηση των κτηρίων ξεκίνησε από χθες.

«Η μνήμη όλων ημών που η καταγωγή μας έλκει από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Σμύρνης, του Πόντου και της Καππαδοκίας, αυτές τις μέρες ανατρέχει στις διηγήσεις, τις προσωπικές μαρτυρίες, τα δάκρυα, τα μάτια και τα λόγια των δικών μας ανθρώπων που με το αίμα τους έγραψαν την πιο αιματοβαμμένη σελίδα της ιστορία μας.

»Γι' αυτό και η Μικρασιατική Καταστροφή για εμάς που ζούμε σε περιοχές που δημιουργήθηκαν από Μικρασιάτες πρόσφυγες –όπως η δική μας– δεν είναι απλώς ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, αλλά ένα κομμάτι της δικής μας τοπικής και της οικογενειακής μας ιστορίας, που το έγραψαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας.

»Ενενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε, αλλά τίποτα δεν ξεχάστηκε. Τίποτα δεν λησμονήθηκε, αφού εμείς και τα παιδιά μας απόγονοι 3ης και 4ης γενιάς, τους θυμόμαστε και θα τους θυμόμαστε πάντα όχι όμως καλλιεργώντας το μίσος, την έχθρα και την αδιαλλαξία, αλλά αντίθετα διατηρώντας ζωντανή την ουσία και την αξία της ιστορικής μνήμης, που είναι η ειρήνη, και ειδικά σήμερα που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν δίπλα μας» αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.