14 Σεπτέμβριος 2020, 15:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2020, 16:06

Άμεση ανάλυση – Η τουρκική «ανάγνωση» της απόσυρσης του «Oruç Reis»

  • Άμεση ανάλυση – Η τουρκική «ανάγνωση» της απόσυρσης του «Oruç Reis»
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoğlu)

Την άποψη ότι στα ελληνοτουρκικά ακολουθούν κρίσιμες εβδομάδες μετά την προσωρινή διακοπή των εργασιών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruç Reis» προβάλλουν καλά ενημερωμένες πηγές της Καθημερινής στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, η Άγκυρα δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις και τις ιδιαίτερες θέσεις της στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παραπάνω εισήγηση-ρητορική έρχεται σε μια στιγμή που η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας της νέας «οπισθοχώρησης» της Τουρκίας, έτσι όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) χαρακτηρίζει τη διακοπή των εργασιών του «Oruç Reis». Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίζεται την νέα απόφαση και απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι είναι έτοιμη να «οπισθοχωρήσει» στα ελληνοτουρκικά. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγη ώρα απέκλεισε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χθες βρέθηκε στα νότια παράλια της Τουρκία και στη συνέχεια μετέβη στα Κατεχόμενα για να παρακολουθήσει μεγάλη στρατιωτική άσκηση.

Η ανάγνωση της Άγκυρας
Σε ό,τι αφορά την οπτική γωνία της Άγκυρας για το μέλλον των τουρκικών κινήσεων στην Αν. Μεσόγειο, ξεχωρίζουν δύο σημεία.

Πρώτον, καλά ενημερωμένες πηγές ποντάρουν σε υποτιθέμενο «ρήγμα» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της Αν. Μεσογείου και των ελληνοτουρκικών. Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι ενός της ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο στο οποίο λαμβάνουν μέρος χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Μάλτα, και του οποίου ηγείται η Γερμανία. Οι συγκεκριμένες χώρες φέρουν διαφορετικές απόψεις και αντιδρούν στις «επιθετικές κινήσεις» της Γαλλίας σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά. Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της διευθέτησης των προβλημάτων μέσα από διάλογο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία αποσύροντας προσωρινά το «Oruç Reis» ενισχύει το στρατόπεδο του διαλόγου και απομακρύνει από τον ορίζοντα το ενδεχόμενο-κίνδυνο επιβολής νέων κυρώσεων στην Άγκυρα.

Σε καθεστώς αναμονής-προετοιμασίας
Δεύτερον, οι τουρκικές πηγές επιμένουν στο γεγονός ότι οι αρχικοί τουρκικοί σχεδιασμοί για την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει σε καμία περίπτωση.

Τα τουρκικά σκάφη, συμπεριλαμβανόμενου του νέου γεωτρύπανου «Kanuni», προετοιμάζονται για νέες αποστολές στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στη γη όσο και στη θάλασσα της χώρας.

Παράλληλα, ο τουρκικός στρατός διατηρεί το καθεστώς ετοιμότητας για όλα τα ενδεχόμενα στην Αν. Μεσόγειο.

Νίκος Στέλγιας