14 Σεπτέμβριος 2020, 16:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2020, 15:27

Στα μέσα της εβδομάδας η εγκατάσταση στο νέο ΚΥΤ όλων όσοι διέμεναν στη Μόρια

  • Στα μέσα της εβδομάδας η εγκατάσταση στο νέο ΚΥΤ όλων όσοι διέμεναν στη Μόρια
    Γενική άποψη του νέου καταυλισμού στο πεδίο βολής, στο Καρά Τεπέ της Λέσβου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη της νέας προσωρινής δομής στο πεδίο βολής, στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, για την μετεγκατάσταση μέσα στην εβδομάδα συνολικά έως 12.000 αιτούντων άσυλο, αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει πως ήδη έχουν τοποθετηθεί σκηνές με 5.000 κρεβάτια και στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί στη νέα δομή –η οποία έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας– το σύνολο των ατόμων που πριν διέμεναν στην Μόρια.

Στο μεταξύ, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πιέσεις κι αν ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική.

»Από την αρχή του χρόνου έχουμε μειώσει τις ροές κατά 80%. Κάναμε με οργανωμένο τρόπο την μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έγινε μέχρι σήμερα. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτοί θα μετακινηθούν και θα πάρουν ταξιδιωτικά  έγγραφα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Από κει και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους –τους οποίους η Αστυνομία τους ξέρει πολύ καλά– να δημιουργούν προβλήματα».


Ο Νότης Μηταράκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ο υπουργός ανέφερε ότι «μόνιμη δομή θα υπάρξει στη Λέσβο» και πρόσθεσε πως «είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, αλλά και να προστατεύσει συνολικά την χώρα με την μείωση των μεταναστευτικών ροών».