14 Σεπτέμβριος 2020, 14:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2020, 14:03

Κορονοϊός: Καταρτίζεται κατάλογος με μέτρα και για την Αττική

 • Κορονοϊός: Καταρτίζεται κατάλογος με μέτρα και για την Αττική
  (Φωτ.: EPA / Sebastien Nogier)

Η επιτροπή επιδημιολόγων καταρτίζει κατάλογο μέτρων για να εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο, ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Αττική, ανακοίνωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν, ενδεχομένως, από αύριο το απόγευμα και μετά.

«Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα, και θα έχουμε –όπως φαίνεται– αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα, μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως τόνισε, «παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».

Οι πρώτες ενδείξεις από τα σχολεία είναι ενθαρρυντικές, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, πρόσθεσε.

Οικονομία και Άμυνα
Αναφερόμενος στην ομιλία και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Thessaloniki Helexpo Forum, ο Στ. Πέτσας επεσήμανε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της άμυνας και της οικονομίας με 6+12 βήματα αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της πατρίδας μας, προωθούνται έξι πρωτοβουλίες που "συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα":

 • Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα πρώτα από τα οποία θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα μέχρι τις αρχές του 2022.
 • Το Πολεμικό μας Ναυτικό ενισχύεται με την απόκτηση τεσσάρων καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς και με την αναμόρφωση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει.
 • Εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.
 • Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.
 • Η αμυντική μας βιομηχανία εκσυγχρονίζεται ώστε να ενισχυθεί μαζί με την αποτρεπτική μας δύναμη και η απασχόληση και η τεχνολογική ανάπτυξη.
 • Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου, με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων».


(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, με τις δώδεκα πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «απέδειξε ό τι νοιαζόμαστε και μπορούμε: Νοιαζόμαστε, για την επιχειρηματικότητα τους εργαζόμενους, τους ανέργους· μπορούμε, διότι έχουμε κατακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Και το αποδεικνύουμε με 12 βήματα:

 1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
 2. Καταργείται, καταρχάς για το 2021, η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.
 3. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Περνάμε έτσι από την επιδότηση της ανεργίας, στην ενίσχυση της εργασίας.
 4. Ενισχύεται και επεκτείνεται το πρόγραμμα "Συνεργασία" ως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται επίσης η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού, ενώ προστίθενται και οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
 5. Άνοιξε ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, παρέχοντας ευνοϊκή χρηματοδότηση ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσει ο τέταρτος κύκλος τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.
 6. Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, από το 2021 μέχρι το 2023, ώστε να αυξηθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.
 7. Καταβάλλονται τον Οκτώβριο σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά των 1,4 δισ. ευρώ και μέχρι τον Δεκέμβριο άλλα 460 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Αποδεικνύουμε ότι νοιαζόμαστε για τους απόμαχους της εργασίας.
 8. Καταργείται από το 2020 και σε μόνιμη βάση ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας.
 9. Αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός.
 10. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες.
 11. Αναστέλλονται μέχρι το τέλος του 2020 οι πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών.
 12. Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν και μειώνεται σε 50, αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης».

Τουρκική προκλητικότητα
Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο Στ. Πέτσας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το "Ορούτς Ρέις" από την Ανατολική Μεσόγειο. Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε –μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς– να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν, με υπαιτιότητα της Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016».

Σε ό,τι αφορά τη Μόρια
Περνώντας στο θέμα της Μόριας, υπογράμμισε πως «όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε, και οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα και η χρηματοδότηση να είναι επαρκής. Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο».

 • Με πληροφορίες από ert.gr