14 Σεπτέμβριος 2020, 09:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2020, 09:32

Τουρκία: Το «Oruç Reis» συγκέντρωσε δεδομένα και επέστρεψε για συντήρηση – Θα συνεχίσει τις δραστηριότητες

  • Τουρκία: Το «Oruç Reis» συγκέντρωσε δεδομένα και επέστρεψε για συντήρηση – Θα συνεχίσει τις δραστηριότητες
    (Φωτ.αρχείου: EPA / Turkish Defence Minister)

Μπορεί το «Oruç Reis» να επέστρεψε χθες στο λιμάνι της Αττάλειας, ωστόσο, η Άγκυρα δεν δείχνει να συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο της αποκλιμάκωσης. Σήμερα, το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων έστειλε το μήνυμα ότι το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανεφοδιασμού και συντήρησης.

Ειδικότερα, με ανάρτηση που έκανε το τουρκικό υπουργείο, στον λογαριασμό του στο Twitter, αναφέρει ότι το «Ορούτς Ρέις» έχει πραγματοποιήσει συλλογή σεισμικών δεδομένων σε μια θαλάσσια έκταση 3.525 χιλιομέτρων και πρόσθεσε ότι το πλοίο θα συνεχίσει τις ερευνητικές του δραστηριότητες μετά από εργασίες ανεφοδιασμού και συντήρησης.

Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σημειώνει, επίσης, ότι το «Oruç Reis» επιστρέφει στο λιμάνι μία φορά το μήνα για προγραμματισμένη συντήρηση, αλλαγή προσωπικού και γενικότερες προετοιμασίες για την επόμενη αποστολή του.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει την επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι για μηνιαίο ανεφοδιασμό και συντήρηση ως «μια συνηθισμένη δραστηριότητα» και επισημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στη Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμπληρώνοντας ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» εξακολουθεί να βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή Seljuk-1 και το «Barbaros Hayreddin Pasha» παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο.