14 Σεπτέμβριος 2020, 00:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2020, 01:00

Αγιασμός την εποχή του κορονοϊού – Μάσκα, παγούρι, αντισηπτικό «must» για τους μαθητές

 • Αγιασμός την εποχή του κορονοϊού – Μάσκα, παγούρι, αντισηπτικό «must» για τους μαθητές
  Ενημερωτικές επιγραφές για τη χρήση μάσκας, στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο του Δήμου Γλυφάδας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Είναι η πρώτη φορά που ενώ υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα κυλήσει η μέρα του αγιασμού στα σχολεία όλης της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία και δεν θα μπορούν να αγκαλιάσουν τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Είναι η πρώτη φορά που κάποιοι μαθητές θα παρακολουθήσουν σε live streaming τον αγιασμό. Και είναι η πρώτη φορά που κανένα παιδί δεν θα επιστρέψει νωρίς στο σπίτι του αυτή τη μέρα καθώς όλα θα εκπαιδευτούν σε μία νέα πραγματικότητα, εκείνη της καθημερινότητας με τη μάσκα στο σχολείο.

Το πρώτο κουδούνι θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που φέτος θα αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης που ολοκληρώθηκε στο… περίπου.

Τι προβλέπει όμως το πρόγραμμα σήμερα για μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές; Εκτός της διανομής μίας μάσκας ανά μαθητή –σε κάποια ιδιωτικά σχολεία είχε ανακοινωθεί η διανομή δύο μασκών, πριν την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να διανεμηθεί δωρεάν από μία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων– το πρόγραμμα προβλέπει:

 1. Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
 2. Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (117512/ΓΔ4/08-09-2020)
 3. Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
 4. Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
 5. Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς στα δημόσια σχολεία.

Οι μικροί μαθητές των νηπιαγωγείων θα ακολουθήσουν παρόμοιο πρόγραμμα ως εξής:

 1. Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
 2. Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)
 3. Διανομή μάσκας ανά μαθητή
 4. Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.