13 Σεπτέμβριος 2020, 23:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2020, 23:45

Απειλές κατά του Μακρόν και του περιοδικού «Charlie Hebdo» για σκίτσα του Μωάμεθ

  • Απειλές κατά του Μακρόν και του περιοδικού «Charlie Hebdo» για σκίτσα του Μωάμεθ
    Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ και φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo αλλά και κατά του Γάλλου προέδρου, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / ERDEM SAHIN)

Διακόσιοι άνθρωποι διαδήλωσαν, σήμερα, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να καταδικάσουν τη δημοσίευση σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo. Κάποιοι από αυτούς που βρέθηκαν στην πλατεία Μπεγιαζίτ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, κρατούσαν πλακάτ στα οποία έγραφαν απειλές προς το περιοδικό και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Το "Charlie Hebdo" και ο Εμανουέλ Μακρόν θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα», «Η Γαλλία είναι κράτος-τρομοκράτης», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα πάνω στα πλακάτ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την αναδημοσίευση των σκίτσων, εκτιμώντας ότι ήταν «μια έλλειψη σεβασμού για τη θρησκεία μας και τον Προφήτη μας».


Το «Charlie Hebdo» και ο Εμανουέλ Μακρόν θα πληρώσουν το τίμημα, έγραφαν κάποια από τα πλακάτ (φωτ.: EPA / ERDEM SAHIN)

Ο Νουρεντίν Σιρίν, αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού δικτύου Kudus («Ιερουσαλήμ»), δήλωσε ότι «Ο Μακρόν θα πληρώσει ακριβά, τόσο για την αλαζονεία του στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για την υποστήριξή του στις προσβολές κατά του Ισλάμ, υπό πρόσχημα της ελευθερίας του Τύπου». Ο Σιρίν αναφερόταν, όπως διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, στις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας, της Αθήνας και του Παρισιού σχετικά με την τουρκική εκστρατεία εξερεύνησης πετρελαίου στη Μεσόγειο.

Δεν είναι πρώτη φορά που το γαλλικό περιοδικό δέχεται τέτοιου τύπου απειλές. Στις 7 Ιανουαρίου 2015, δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους διάσημοι σκιτσογράφοι, σκοτώθηκαν από δολοφόνους ισλαμιστές που επιτέθηκαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στο Παρίσι. 

Δεκατέσσερα άτομα δικάζονται από τις 2 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ως ύποπτα για παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης στους τρεις τζιχαντιστές που σκότωσαν συνολικά 17 ανθρώπους σε τρεις επιθέσεις. Τρεις μεταξύ αυτών δικάζονται ερήμην.