13 Σεπτέμβριος 2020, 17:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2020, 17:51

«Ναι» στο διάλογο για την ΑΟΖ με την Τουρκία, μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση – Όλα όσα είπε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός (βίντεο)

  • «Ναι» στο διάλογο για την ΑΟΖ με την Τουρκία, μόνο με έμπρακτη αποκλιμάκωση – Όλα όσα είπε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός (βίντεο)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος)

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Thessaloniki Helexpo Forum, και όπως ήταν φυσικό επιχείρησε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Στο επίκεντρο της συνέντευξης ήταν τα ελληνοτουρκικά, ειδικότερα μετά την αποχώρηση του «Oruç Reis», τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα, η διαχείριση της πανδημίας ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, τα πολυσυζητημένα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Θετικό πρόσημο έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας πως η Ελλάδα περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και άρα η δυνατότητα έναρξης νέου γύρου διερευνητικών επαφών. «Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», είπε ο πρωθυπουργός.  Δηλώντας έτοιμος να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, εφόσον, υπάρχει αποκλιμάκωση, σημείωσε ότι η απειλή για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας παραμένει στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, ούτε και η Ελλάδα πρόκειται να μπει σε κούρσα εξοπλισμών.

Εντός των δυνατοτήτων μας το εξοπλιστικό
Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό είπε ότι «Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.

»Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Τα Ραφάλ θα αντικαταστήσουν τα Μιράζ. Έξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε και μια δεκαετία υποεπένδυσης στις Ένοπλες Δυνάμεις».


Πίσω από τον πρωθυπουργό, σε γιγαντοοθόνη ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που δεν μπόρεσαν να βρίσκονται στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ενδεχόμενο αύξηση της στρατιωτικής θητείας
Προς την αύξηση της στρατιωτικής θητείας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση η θητεία δεν θα είναι πάνω από 12 μήνες. Επιπλέον στο δημόσιο διάλογο θα τεθεί το ενδεχόμενο για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Προτεραιότητα η μεσαία τάξη
Έμφαση στο ζήτημα της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης δίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Εξάλλου όπως είπε, η τάξη αυτή χτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση. «Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια», τόνισε.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η μετάβαση από την επιδότηση και τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότησης της εργασίας.

Μετρημένα έγινε το άνοιγμα στον τουρισμό
Με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από άλλες χώρες έγινε το άνοιγμα στον τουρισμό, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και για αυτό  «είμαστε σε καλύτερη μοίρα». Έπρεπε να στηρίξουμε όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις δουλειάς, πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα το χειριστήκαμε καλά. Πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας εν μέρει και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Πήραμε γρήγορα μέτρα και αυτά αποδίδουν Δεχτήκαμε πολύ ειρωνικά σχόλια για το αν ο κορωνοϊός κολλάει μετά τις 12. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι αυτά τα μέτρα δούλεψαν. Έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό πληροφόρησης. Και μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική με δεδομένα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπλο μας τα γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό
Τα γρήγορα τεστ είναι ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας, εξήγησε. «Τονίζω ότι όποιος βγαίνει θετικός τεστάρεται και με PCR. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι και ενημερωμένοι και με ένα ΕΣΥ που στάθηκε στα δύσκολα αντάξιο των περιστάσεων. Ενισχύεται επίσης και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Η συγκυρία απέδειξε πόσο σημαντικές είναι και μεγάλες αλλαγές. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ. Και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα συζητηθεί και στη Βουλή και όλα τα κόμματα θα πουν τις απόψεις τους», πρόσθεσε.

Έτοιμα όλα για το άνοιγμα των σχολείων
Τη βεβαιότητα ότι όλα θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών. «Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι και δεν θέλουμε να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. [...] Θέλω να κάνω μία έκκληση. Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλους να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μάς λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όσους έχουν επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ότι δείχνει. Εχω την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», σημείωσε.

Τι θα γίνει με τα εμβόλια
Όσον αφορά την επιφύλαξη πολλών πολιτών σχετικά με τα προετοιμαζόμενα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, ο πρωθυπουργός είπε ότι προκειμένου να πειστούν όσοι θα έχουν αμφιβολία για την ασφάλειά του, είναι πρόθυμος να το κάνει πρώτος.

«Βλέπω μια μεγάλη επιφύλαξη. Οι εταιρίες έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει εμβόλιο αν δεν είναι απολύτως ασφαλές. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα είναι απολύτως ασφαλές. Όσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της γρίπης. Θα χρειαστεί μια προσπάθεια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού όλων. Αν πρέπει να εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δείξουμε το παράδειγμα θα το κάνω για να δείξω ότι είναι απολύτως ασφαλές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Μιλάω για έξι μήνες. Αλλά είναι κλινικές έρευνες και ίσως υπάρξουν και καθυστερήσεις. Ακόμα και στο κακό σενάριο όμως είμαστε έτοιμοι. Κι αυτή τη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα θα την κερδίσουμε».