13 Σεπτέμβριος 2020, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2020, 14:02

Σακελλαροπούλου: Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας

  • Σακελλαροπούλου: Το Καστελόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας
    Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων (φωτ.: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας)

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Καστελόριζο για τον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την επίσκεψή της από τον Ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου παρέστη στη δοξολογία.

Στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και αμέσως μετά μετέβη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης. 

Στην αντιφώνησή της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην ιστορική Μεγίστη, τόπο μακράς ιστορίας και αδιάσπαστης ελληνικότητας. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Καστελόριζο και βλέπω τη σημαία μας να κυματίζει παντού, να υψώνεται περήφανη, ακόμα και ζωγραφισμένη στον βράχο. Χαίρομαι που συναντώ τέτοια ομορφιά, τέτοια αισιοδοξία, τέτοιο φρόνημα –το ίδιο φρόνημα που βοήθησε τους προγόνους σας να διατηρήσουν αλώβητες θρησκεία και γλώσσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τους στήριξε στις πολλαπλές δοκιμασίες, τις οποίες υπέστη το νησί στη διάρκεια του εικοστού αιώνα».

Η ΠτΔ σημείωσε ότι «διάγουμε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο» με την τουρκική ηγεσία να «εντείνει τις πιέσεις προς τη χώρα μας» και να «υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης που επί τόσες δεκαετίες οικοδόμησαν Έλληνες και Τούρκοι».

«Άσβεστη μνήμη χιλιόχρονων αγώνων και θυσίων»
«Η έξαρση της επιθετικής ρητορείας από την τουρκική ηγεσία, υψώνει φραγμούς ανάμεσα στους λαούς, δημιουργεί καχυποψία και εχθρότητα, κλονίζει τους δεσμούς ανάμεσά τους. Και ξέρω, ότι ο πατριωτισμός σας δεν στηρίζεται στην αντιπαλότητα με τον γείτονα. Στηρίζεται στην εθνική αυτοπεποίθηση, στην περηφάνια για την μακραίωνη ιστορία του νησιού, στην άσβεστη μνήμη χιλιόχρονων αγώνων και θυσιών», συμπλήρωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χαρακτήρισε το Καστελλόριζο «πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας» και εξήγησε: «Δεν έχει απλώς κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας. Έχει ακόμα μεγαλύτερη ηθική σημασία. Είναι ο τόπος που συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού, στην ύψιστη έκφρασή της. Ο τόπος που έμεινε ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής. Ένας τόπος αγκυρωμένος στο ανατολικό άκρο του ελληνικού αρχιπελάγους, που κράτησε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά του επί 5.000 χρόνια.

»Ένας τόπος που οι άνθρωποί του, αποδεκατισμένοι από τους πολέμους αλλά πάντοτε μαχητές, ταγμένοι στη ζωή κι όχι στον θάνατο, προσπέρασαν την καταστροφή, ξανάχτισαν τα πυρπολημένα τους σπίτια, δούλεψαν, πάλεψαν, ανάστησαν το νησί, αποφασισμένοι να σηκώσουν στους ώμους τους το μέλλον του. Με ακατάβλητο πείσμα και επιμονή. Φέρνοντας στο νου τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη: "Φτέρνα της δύναμης/ θέληση ανίσκιωτη"».

«Το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώθηκε»
Τόνισε ακόμη ότι σήμερα εορτάζεται η απελευθέρωση του Καστελόριζου, 77 χρόνια από τη μέρα που κατέπλευσε στο λιμάνι το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης», ενώ ακόμα μαινόταν ο πόλεμος σ’ όλη την Ευρώπη. «Ήταν το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώθηκε. Βαρύ σε ιστορία, μπορεί να κράτησε το όνομα που του δόθηκε την περίοδο της επικυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά του ταιριάζει θαυμάσια και το αρχαίο του όνομα: Μεγίστη. Γιατί, όπως λέει ένας ωραίος στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, "υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους". Το Καστελόριζο, παρά τη μικρή του έκταση, ήταν και παραμένει μέγιστο, γιατί οι άνθρωποί του, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, με την επιμονή, την αντοχή και την αγάπη για τον τόπο τους, το ανήγαγαν σε υψηλό σύμβολο φιλοπατρίας», ανέφερε η ΠτΔ.

Επόσης, σημείωσε πως γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού και «την αίσθηση της απομόνωσης που γίνεται εντονότερη μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, την ελλιπή υγειονομική κάλυψη, τις ανεπαρκείς υποδομές». «Γνωρίζω επίσης ότι στο νησί σας έχουν δρομολογηθεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής σας, όπως το υδατοδρόμιο, η ανάπλαση του λιμανιού, η συντήρηση των σχολικών μονάδων και του οδικού δικτύου, η ανακαίνιση του ναού του Αι Γιώργη», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε πως «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον τόπο και να σας διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ δεν θα αισθανθείτε αποκομμένοι από τον κορμό της πατρίδας, ποτέ απομονωμένοι και αβοήθητοι» και ανέφερε πως θεωρεί ύψιστη τιμή την ανακήρυξή της σε δημότη του Καστελόριζου.